Lieve Dante,

En toen, op zaterdagavond 9 september was je er: ons achtste kleinkind, ons tweede jongetje tussen 6 meisjes, en het eerste zoontje voor jouw papa en mama. Een broertje voor je twee zusjes.

Dante, zo heet je. Net als die beroemde Italiaanse dichter uit Florence. Dus net als je zusjes ga jij mee in de Italiaanse namentraditie. De naam van een dichter: betekent dat dat je wellicht poëtisch bent aangelegd? Hou je van woorden, van spelen met taal? Dan is deze taalpurist-oma alvast je eerste fan. Maar ach, fan ben ik toch wel, dat had je natuurlijk allang gesnapt. En ook niet onbelangrijk: met jouw geboorte wordt de familienaam van je opa voortgezet. Dat vinden wij best wel een leuk feitje. Je bent ons kleine stoere ventje en we zijn zo benieuwd naar jouw karakter, naar wat je leuk vindt en hoe je in het leven staat. Ben je net zo’n ondernemertje als jouw papa en mama? Zit je net als zij alsmaar vol nieuwe plannen en ideeën, die je dan ook nog weet uit te voeren? Dan heb je een goed voorbeeld, want jouw papa en mama zijn bedenkers, aanpakkers en uitvoerders. En behalve dat zullen ze jou omringen met heel veel liefde en zullen ze jou liefdevol begeleiden op je pad door het leven. Ik ben ook heel benieuwd hoe jij je rol gaat pakken tussen je neefje en nichtjes. Ons jongste kleindochtertje is precies twaalf dagen jonger dan jij. Gaan jullie samenspannen tegen de rest: twee even oude (jonge) handjes op één buik? Straks, als je wat groter bent, kom je net als alle andere kleinkinderen bij ons spelen, eten, logeren en maken we samen uitstapjes naar de kinderboerderij en de speeltuin. Als jij op je papa- onze zoon- lijkt, dan ben je vooral een heel vrolijk ventje dat altijd lacht en heel veel slaapt. Lieve Dante, je bent nu nog zo klein en kwetsbaar, maar later word jij een stoere vent die samen met zijn papa de olijfbomen bij jullie trullo snoeit en hout kapt voor de pizzaoven. Maar doe het maar lekker kalm aan met groot worden, je hoeft helemaal geen haast te hebben. Blijf nog maar lang dat kleine mannetje, dat vinden wij helemaal niet erg. En het is ook best fijn dat je al twee zusjes hebt, dan kun je alvast wennen aan het geluid dat al onze dames kunnen produceren. Maar ze zullen ook als leeuwinnen over je waken en voor je zorgen, want jij bent hun kleinste neefje op wie ze nu al zo gek zijn. En natuurlijk heb je steun aan jouw grotere neefje, die het klappen van de zweep inmiddels kent en jou wel wegwijs maakt tussen de dames met hun prinsessenkleren, een grote hoeveelheid roze, hun poppen, make-upjes en nagellakjes. Lieve Dante, word -of blijf- vooral jezelf. We kunnen niet wachten je te leren kennen, voor je te zorgen en je heel vaak in onze armen te sluiten. En als je over een paar jaar allang boven je oma uitsteekt, weet dan dat je ook dan nog steeds bij ons terecht kunt. We zullen er voor je zijn, want lieve Dante, we houden van je, tot de maan en terug en stiekem nog een beetje méér. Zo welkom in onze familie, welkom bij ons!

Al mijn liefs,

Je oma Anita