Blijf-thuis-Kwissen

Het begon allemaal met de online kwis van De slimste Mens, nu twee weken geleden. We speelden met ons gezin mee, ieder vanuit zijn eigen huis aan de eigen laptop en we hadden via Skype contact met elkaar. Op die bewuste avond gebeurde het: we werden besmet met het virus. Nee, gelukkig niet het coronavirus, maar toch ook best wel met een hardnekkig iets: het kwisvirus. Eén voordeel: wat zullen wij slim zijn na deze corona-periode.

De Slimste Mens werd een beetje een fiasco, omdat de systemen het landelijk niet aankonden en je de antwoorden dus later per mail moest insturen. Nou, dan is de lol er eigenlijk wel vanaf, want dan kun je natuurlijk gewoon alles opzoeken. Maar het zaadje was wél geplant voor een vervolg binnen ons gezin. Al de volgende dag had Schoonzoon een speciale online versie van De Slimste Mens in elkaar geknutseld. We werden ingedeeld en het kwissen kon beginnen, iedere keer met drie mensen tegelijkertijd, net zoals op tv. De andere gezinsleden keken op het scherm mee en zo hadden we heel gezellige en vooral ook leerzame kwisavonden. Waarbij alle credits naar Schoonzoon gaan, want het was een zeer professionele kwis die er ook nog eens precies zo uitzag als op tv. De quizmaster deed niet onder voor Philip Freriks en bovendien hadden we ook nog eens onze eigen Maarten van Jossum.

We speelden verschillende rondes op verschillende avonden en uiteindelijk kwam oudste Zoon als winnaar uit de bus. Het kwisvirus waarde intussen geestdriftig rond. Man knutselde ook een kwis in elkaar, die we binnenkort gaan spelen.

Ook kwam er een kwis met de collega’s van Man. Een gezellige kwisavond voor alle collega’s met achterban, dus wij zaten er via Skype met ons gezin weer klaar voor. Alweer een topavond met uitdagende vragen en een fantastisch georganiseerde kwis. En we werden tweede met skechts één punt verschil, hoppaaaaa!

En toen was daar het bericht van de Nisseroise Kwis: ook zij hadden een online kwis gemaakt voor het hele gezin, waar je ook nog eens twee hele dagen over mocht doen. TWEE HELE DAGEN! Daar gaat het hart van besmette kwismensen echt wel sneller van kloppen. Jippiejee, wij deden dus mee!

Afgelopen zondag was het zover. Om 10 uur ’s ochtends kon het vragenformulier gedownload worden. En de volgende dag, om 22.00 uur ’s avonds moest het antwoordformulier ingeleverd zijn. En zo zaten wij op zondagochtend half 10 weer met zijn allen op Skype, klaar om te overleggen hoe we het zouden gaan doen.

Om 10 uur kon ieder van ons de vragen downloaden en uitprinten. We gingen meteen aan de slag met de verdeling van wie welke vragen en opdrachten ging doen. We maakten een antwoordformulier aan in Google Docs, waarop we allemaal afzonderlijk van elkaar de antwoorden konden invullen en konden zien wat ook door de anderen al ingevuld was. En we hielden contact via whatsapp over foto’s of filmpjes die gemaakt moesten worden. Jaja, vertel mij wat. Ons gezin is hartstikke slim geworden, nu al.

Man en ik namen uiteraard ook een aantal vragen voor onze rekening, en als bonus zouden wij ook een filmpje maken. Over Koningsdag en hoe je die thuis invulde. Het filmpje moest uiteraard wel aan de opdracht voldoen. En dus hulde ik me in oranje kleding (de taakverdeling was om onduidelijke redenen Man áchter de camera en ik ervóór), hing ik de vlag buiten, zong het Wilhelmus, at tompoucen, legde mijn eigen vrijmarktkleedje in de tuin – mét verplicht gebruik van winkelkarretje –  luidde de klok (de bel van het speelhuisje), bracht een toost uit op de koning en gaf hem een kleine én iets voor de grote boodschap mee. Ja, wij kwamen Koningsdag wel door.

’s Avonds zaten we om 20.00 uur weer met zijn allen op Skype om het antwoordformulier gezamenlijk in te vullen. We vulden de laatste ontbrekende dingen aan, zochten nog snel wat op en konden álle (ja, álle!) vragen invullen. Een unicum in onze geschiedenis van de Nisseroise Kwis, dus wij zijn al bij voorbaat gruwelijk trots op onszelf.

Vandaag zag ik in het Brabants Dagblad dat er vanavond een online Pubquiz gespeeld kan worden. Maar ook al is het virus bij ons genadeloos toegeslagen: er zijn grenzen. We moeten eerst weer even gewoon op de bank, Netflixen en televisie kijken. De gewone Corona-dingen dus, daar zijn we ernstig aan toe.

Intussen wachten we de einduitslag van de Nisseroise Kwis af. Eens kijken of ons IQ door al dat gekwis misschien toch wat opgevijzeld is. De makers van de kwis hebben het er maar druk mee. Eerst een volledige kwis in elkaar draaien, dan zorgen dat het online allemaal functioneert, en dan ook nog eens alles nakijken. Toppers zijn het, dus dankjewel organiserend team van de Nisseroise Kwis, diepe buiging!

En wat ook mooi is: er valt nog wat te winnen. Een ‘toepasselijke prijs’ beloven de makers. Ik denk dat ik wel weet wat het is. WC-papier.
Neeee, laat dat slim zijn maar gerust aan mij over.