Dwars door Italië

btr

Man en ik trokken met de camper door Zuid-Italië: naar de hak, toen door naar de teen en vervolgens weer door de laars richting noorden. Het was een mooie route. Wat viel me nou zoal op in Italië? Hieronder mijn gedachten over Italië in het algemeen en Zuid-Italië in het bijzonder.

 1. Het landschap is adembenemend mooi. Italië heeft veel verschillende streken met ieder hun eigen karakter. Wij genoten in Puglia van de sprookjesachtige trulli. Trulli zijn ronde huisjes van zo’n 500 jaar oud, met een puntdak van op elkaar gestapelde losse stenen, zodat het dak eraf gehaald kon worden. Immers, een huis zonder dak was niet af en daarover hoefde dan ook geen belasting betaald te worden. Ze staan overal in het landschap, sommigen nog authentiek, anderen opgeknapt. Ze behoren tot Unesco Erfgoed, en in Alberobello is een heel Trullidorp te bekijken. Alsof je in een sprookje wandelt, puur genieten.
 2. Verder richting hak is het landschap vlak en zien we vooral heel veel olijfboomgaarden. Hier zijn veel olijfbomen besmet met een heel nare bacterie die de bomen van binnenuit opvreet. De bomen sterven af, en tot nu toe is er geen remedie tegen gevonden. Een triest gezicht en een drama voor de olijfboeren.
 3. De zee is prachtig blauw! De kust aan beide kanten van de ‘voet’ is van een schitterende turquoise kleur, alsof je op de caraïben bent. Jammer dat het koraal en de tropische visjes ontbreken.
 4. De wegen in Italië zijn over het algemeen slecht. Ook de snelwegen. Kuilen en hobbels en bobbels in de weg zijn maar heel gewoon. Als het té erg wordt met grote gaten dan staan er Wegwerkzaamheden-borden langs de weg en is het gat afgeschermd met blokken. Meestentijds wordt er niet aan gewerkt, maar ik denk dat het wel in de bedoeling ligt zo’n gat ooit nog eens te repareren.
 5. Ieder gehucht heeft wel een Carabinieri en de Carabinieri laten zich ook veelvuldig en graag zien. Vooral op de weg.
 6. Italianen lappen verkeersregels graag aan hun laars. Inhalen bij een doorgetrokken streep vinden ze maar heel normaal. Ook als er borden staan. Maar het kan natuurlijk ook dat ze gewoon niet zo’n goeie ogen hebben en die borden en strepen niet zo goed zien.
 7. In Italië eten ze op heel gekke tijden. De avondmaaltijd begint rond 21.00 uur. ‘s Middags lunchen ze uitgebreid en dat kan gerust een paar uur duren. En ze houden siësta en gooien alles gewoon dicht tot een uur of vier. Ontbijten doen ze dan maar weer heel matig: met een espresso of cappuccino en een zoet broodje beginnen ze aan de dag. Cappuccino wordt door de dag heen niet meer gedronken, dat doen alleen van die maffe Europeanen die er niks van snappen. Zoals ik.
 8. Italianen maken zich snel druk om niks. Dan beginnen ze heel snel en heel hard te praten en met hun armen te zwaaien. Dat ziet er angstaanjagend uit, maar heeft meestal weinig om het lijf. Vaak is het ook ineens weer over.
 9. De auto parkeren kan in Italië eigenlijk gewoon altijd en overal. Ook onder de borden Niet Parkeren. En ook met de achterkant half op de weg zodat ander vervoer, met name campers, er met geen mogelijkheid meer door kunnen.
 10. Mocht je nou vinden dat er in ons land veel rotzooi ligt, dan moet je eens in Italië komen kijken. Veel bermen liggen bezaaid met afval en complete vuilniszakken. Op de stranden is geen enkele afvalemmer te bekennen. Ik denk dat ze hier het principe hanteren van afval zelf mee naar huis nemen, maar vervolgens doet dat niemand. De stranden liggen vol afval, en het seizoen moet nog beginnen. Maar misschien komen er in het seizoen regelmatig bulldozers langs om de boel bij elkaar te vegen. Dat hoop ik maar.
 11. Italianen zijn erg behulpzaam en vriendelijk. We hebben een paar keer meegemaakt dat we heel dankbaar waren met hun hulp en betrokkenheid, vooral toen we een ongelukje hadden met de camper.  Verslag hierover in een volgende blog.
 12. Veel Italianen zien er doorgaans uit om door een ringetje te halen. Vooral op feestdagen trekken ze alles uit de kast. Op mijn wandelschoenen en in mijn makkelijke broek en jas was ik best wel erg underdressed vrees ik.
 13. Italië heeft heel veel heel oude stadjes, die stuk voor stuk de moeite waard zijn om te bezoeken. Matera is nu, in 2019, de culturele hoofdstad van Europa, en geweldig  mooi met de grotwoningen tegen de berg aangebouwd.
 14. Wij reden door de Apenijnen, en hebben ook daarvan genoten. Kronkelende haarspeldbochten op wegen waar je niemand tegenkomt en waar niemand woont. Er zitten daar ook beren, maar die hebben we niet gezien.
 15. Italië betekent eten, eten, eten. Gewoon doén dus.
 16. En ijs. Veel ijs. Dat moet.

Man en ik zijn weer op de terugweg, nog een paar dagen en we rijden Italië weer uit. Arrivederci bella Italia!