Voor jou, van mij

Ik moest best wel even nadenken over mijn nieuwjaarswens. Mijn wens, dat is vooral veilig kunnen leven. Gewoon veilig over straat kunnen gaan, waar op deze aardbol dan ook.  Dat is op veel plekken niet meer mogelijk. Die plekken komen steeds dichterbij. Onbekommerd over een kerstmarkt slenteren is er al niet meer bij. Onbekommerd naar een vuurwerkshow ook niet. Of naar een luchthaven, metrostation of welke plek dan ook waar veel mensen bij elkaar zijn. Onbekommerd kan als woord sowieso in de prullenbak. Kunnen we schrappen uit de dikke Van Dale. Want zorgen over de wereld zijn er eigenlijk gewoon altijd, sluimerend. Waar moet het heen, hoe moet het verder, welke kant gaat het op, zullen we ons ooit weer echt helemaal veilig kunnen voelen? Ik betrap me erop dat ik niet meer elke avond het journaal hoef te zien. En als ik het wél kijk, laat ik de helft langs me heenglijden. Ik wil het allemaal niet meer weten. Het is teveel, te zwaar, te heftig, te deprimerend. Ik zou willen dat ik één wens mocht doen, die dan ook echt zou uitkomen. Dan zou ik wensen dat alle mensen alleen nog maar goed zouden zijn. Goed voor de wereld, goed voor dieren en goed voor elkaar. Wat zou de wereld er dan anders uitzien. Sommige mensen zeggen ‘liefde is sterker dan haat’. Ik weet dat niet zo zeker. Er is voldoende bewijs dat haat behoorlijk sterk kan zijn, zo sterk dat het al het andere overheerst. Zo sterk dat het alle ratio overheerst. Haat is het gif van de wereld. Ik weet niet of dat met liefde uit te roeien is. Dat er een kalasjnikov op je gericht wordt en dat je dan zegt: “Zou je dat nou wel doen? Ik heb je toch niks gedaan? We kunnen toch ook gewoon vriendelijk zijn voor elkaar?” En dat die eigenaar ervan dan zegt: “Ja joh, je hebt helemaal gelijk. Dit gaat helemaal nergens over. Sorry.” En dat ie dat ding dan het kanaal inzwiepert.

Nee, ik weet niet hoe we het voor elkaar moeten boksen. Ik hoop alleen maar dat het ooit wél lukt. Een wereld zonder haat. En dat hoeft helemaal geen hallelujaverhaal te zijn en wij mensen alleen maar heilige boontjes. Welnee. We mogen dan gerust op zijn tijd nog eens chagrijnig zijn, of zo nu en dan wat bozig. Maar haat? Nee, daar houden we mee op. Met dat inzicht een nieuwe wereld in: ik teken ervoor. En heb meteen de woorden gevonden voor op mijn kerstwens. Want een verhelderende kijk zou best weleens kunnen helpen. Dus hierbij. Voor jou, van mij. Met veel oprechte liefde.