Oud-Hollandse spelletjes

Het is weer Koningsdag. En bij Koningsdag horen traditiegetrouw spelletjes. Alle scholen houden de laatste vrijdag voor de meivakantie de Koningsspelen. Ik hoop dat dat leuk is voor al die kinderen.

Want dan denk ik weer aan mijn eigen jonge jaren, toen we ook rondom Koninginnedag op school spelletjes moesten doen. Moésten ja. Want ik weet niet wie die Oud-Hollandse spelletjes ooit heeft bedacht, maar ik verdenk diegene toch wel van een vrij sadistische inborst. Sommige van die spelletjes vergeet ik de rest van mijn leven niet meer, en niet bepaald omdat ik ze zo leuk vond.

Zo was er een spel waarbij je een ballon moest opblazen, om vervolgens op die ballon te gaan zitten totdat hij knapte. En dat in wedstrijdverband met je hele groepje. Ik was bang voor knallende ballonnen. Dus blies ik mijn ballon een beetje halfslapjes op, maar dan stond er zo’n leidster in je oor te toeteren dat dat hárder en gróter kon. Toen alle ballonnen al geknapt waren moest ik nog op de mijne gaan zitten. Wat ik niet wilde. Want niet durfde. Maar het moést. Gelukkig wilde die slappe van mij niet knappen.

Door naar het volgende spel: een droge beschuit in je mond proppen en vervolgens zo snel mogelijk op een fluitje blazen. Terwijl ik nog in overlevingsmodus verkeerde om maar niet te stikken in die droge meuk, floten mijn teamgenootjes wél al. Dan had je ook nog het appelhappen: met je gezicht vol in een bak troebel water om met je mond een stukje appel te pakken, na al het snottebelgehap van alle andere kandidaten. O en dan had je ook nog zo’n spel waarbij je onder een strakgespannen zwart zeil door moest kruipen. Toen is beslist mijn claustrofobie ontstaan. Met spijkerpoepen belandde die spijker nooit IN die fles maar altijd ernaast, en met koekhappen kon ik net niet bij de koek omdat ik steevast te klein was.

Oud-Hollandse spelletjes? Mij niet bellen. Laten we vooral hopen op nog heel veel Koningsdagen met heel veel splinternieuwe Nieuw-Hollandse spelletjes. En vooruit, die wil ik als ervaringsdeskundige ook nog wel meehelpen bedenken.