Design en stylen (part one)

Wij wonen nu bijna dertig jaar in ons huis. En zo nu en dan –zeker na zoveel jaar- is het tijd voor een make-over. Nou kun je –wil je een beetje bijblijven- om de haverklap je interieur en je hele huis wel aanpassen, want jongejonge die modegrillen. Er zijn een heleboel dingen die tegenwoordig gewoon ECHT NIET meer kunnen. Ik noem: schrootjesplafonds, vloerbedekking op de trap, vloerbedekking op de slaapkamers, gemetselde stenen muren binnenshuis, convectorput (convectorWATTE?), radiatoren onder alle ramen, verwarmingsbuizen over de muren, Spachtelputz op de muren, bovenkastjes in de keuken, wandtegels in de bijkeuken.

En laten wij nou net al die dingen hebben. En dan komt dus de vraag: wat doen we ermee? Vandaag deel één over het wikken en wegen in het restylen van ons huis.

1. Schrotenplafonds. Wij hebben op alle slaapkamers schuine plafonds die we hebben bekleed met kunststof schroten. Dertig jaar geleden kozen we voor de wat luxere uitstraling: niet van dat echte plastic, maar geperst hout met houtstructuur. Een aantal jaren geleden hebben we alle plafonds wit geverfd en dat ziet er picobello uit. Voordeel is dat ik nooit iets aan die plafonds hoef te doen. Hoogstens een keer per jaar een nat doekje eroverheen en klaar. Maar ja. Schrotenplafonds kunnen dus echt echt echt niet meer. Het alternatief is de hele boel eraf slopen, gipsplaten ertegen, die weer stucen en verven, en dan maar hopen dat de hele boel niet naar beneden dondert. Die plafonds zien er nog hageltjenieuw uit, mankeert niks aan. En dus blijven die schroten gewoon zitten waar ze zitten. Besluit nummer één.

2. Vloerbedekking op de trap. Wij hebben een massief eiken trap, die we meteen in het begin al hebben bekleed met vloerbedekking. Vanwege het klossen op dat hout. Als we die trap weer als houten trap willen hebben, moet dat tapijt plus lijmlaag eraf. De zijkanten en de leuning zijn witgeverfd. De vloer in de gang –aansluitend aan de trap- is van eikenhout, blank gelakt. Wat doen we dan met de kleur van de trap? Blank lakken past dan het mooist bij de vloer, maar die leuning dan? Boven is alles wit: kozijnen, deuren… daar past die blank gelakte leuning dan weer niet bij. Bovendien hoor je bij ons boven vrijwel geen geluiden van beneden. Komt door al die zalig dempende vloerbedekking. En je glijdt trouwens veel minder snel uit dan op een gladde houten trap. Dus: er komt nieuwe vloerbedekking op de trap. Mooi donker, bijna zwart, wat we nu ook hebben. Vind ik er trouwens ook echt chic uitzien. Kunnen we lekker onbezorgd op onze kousevoetjes naar beneden blijven hobbelen.

3. Vloerbedekking op de slaapkamers. Ook op de overloop en de slaapkamers ligt bij ons vloerbedekking. Op de overloop dezelfde als op de trap, en op de slaapkamers een mooie antracietkleur die er heel goed bij aansluit. Het tapijt van de overloop is aan vervanging toe, maar dat gaat dan in één moeite door met de trap. Die van de slaapkamers is nog helemaal prima, overal nog net zo mooi alsof ie pas gelegd is. Nou weet ik ook heus wel: vloerbedekking op de slaapkamers is zooooo jaren tachtig! Kan echt niet meer. Iedereen heeft laminaat. Maar ik hou van zacht en warm als ik mijn bed uitstap. En ik geniet echt iedere keer als ik dat tapijt heb gestofzuigd. Want dan staat de pool weer mooi rechtop en daar word ik helemaal blij van. En het dempt zo lekker! Als ik laminaat zou hebben moet ik ook vloerkleden kopen, want ik hou nou eenmaal van zacht aan mijn voeten. En o ja, had ik die stofvlokken op laminaat al genoemd? Hoera, de vloerbedekking blijft.

4. Bakstenen muren. Wij hebben in een klein stukje in de huiskamer, en in de hele gang en overloop muren van dezelfde witte bakstenen als de buitenkant van ons huis. Ja precies, alweer zo jaren-tachtig. Muren moeten tegenwoordig strak en wit zijn. Dat je er iedere vingerafdruk dan op ziet, neem je dan maar op de koop toe. Want tja, het is nu eenmaal hip en trendy. Maar dan denk ik: die muren horen wel bij ons huis. En ik heb in al die dertig jaren nog nooit iets aan die stenen muren hoeven doen.  Af en toe de stofzuiger erlangs om wat spinnenwebben weg te halen en klaar. Niks verven en vieze vingers wegpoetsen, die stenen zijn tijdloos. En het is trouwens ook weer eens wat anders dan al die strakke witte muren. Besluit nummer vier: de stenen blijven.

5. Spachtelputz op de muren. Wij hebben in onze huiskamer en in het aangrenzende kantoor fijnkorrelige spachtelputz op de muren. Dat kan eigenlijk echt ook niet meer, want muren moeten dus glad zijn. Maar ja.  Die muren stucen geeft een enorme rompslomp. Alles moet dan uit je huis, want dat geeft nogal wat troep. Voorlopig zie ik dat nog niet zo zitten. Ik wacht nog even, totdat die strakke witte muren weer uit de mode zijn. En Spachtelputz weer hartstikke in is. Iets van Wie het laatst lacht. Gewoon de tijd zijn gang laten gaan. Besluit nummer vijf: de Spachtelputz blijft.

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Moraal van het verhaal: je kunt aan het veranderen blijven, maar ‘in de mode’ blijft het toch niet. En dus kun je maar beter dicht bij jezelf blijven en die vintage en industriële hype gewoon maar stilletjes voorbij laten gaan. Dan komt eens de dag dat je vanzelf weer helemaal hip bent. En kun je tot die tijd gewoon genieten van je eigen stijl. Ik zeg DOEN.

Wordt vervolgd. Heel binnenkort deel twee: het wikken en wegen omtrent het restylen van onze slaapkamer en badkamer. Amai.