Warmhouden

Ik ben een koukleum. Dat is niet per se handig, want onze thermostaat staat continu op 9 graden. Ja, ook overdag. We verwarmen ons huis enkel nog op elektriciteit, en hopen daarbij op wat voordeel van de zonnepanelen.

Sinds kort hangt in de huiskamer een airco/verwarming. Net als in het kantoor en de slaapkamer. Die in de huiskamer staat de hele dag aan, behalve als we niet thuis zijn. Gelukkig heeft ie Wifi, zodat we ‘m onderweg al aan kunnen zetten. Dat is heel fijn voor koukleumen. Voor de rest loop ik bibberend door het huis. Laatst was het na een ijskoude nacht 3 graden in het kantoor, 9 graden in de huiskamer en 1 graad in de bijkeuken. Op de wc vries je nog net niet vast aan de bril. Maar je wordt er ook inventief van. Dus voor alle koukleumen komen hier mijn tips om warm te blijven, doe er gerust je voordeel mee.


1. Poets je huis. Van stofzuigen, soppen en dweilen word je in no-time warm.

2. Zet muziek op en dans. Overdrijf gerust (extra tip: gordijnen dicht).

3. Ga de deur uit en maak een stevige wandeling.

4. Voor de wat luiere koukleum: ga naar de bieb en lees een dik boek of tijdschrift (wel een abonnement nemen, uit solidariteit).

5. Ga naar de Ikea. Behalve warmte ook gratis koffie, heuj.

6. Boek een lastminute naar een warmer oord. Kost net zoveel als je huis verwarmen. Moet je wel met pensioen zijn, of gewoon weg kunnen buiten het seizoen.

7. Draag laagjes en trek een panty of legging aan onder je lange broek. Brei je eigen wollen borstrok (negeer de jeuk) en geitenwollen sokken.

8. Ga series bingewatchen in bed.

9. Warm je handen aan een beker thee. Of beter nog: aan een beker warme chocomel met slagroom.

10. Föhn je kleren een paar seconden voordat je ze aandoet. Blaas ook de föhn door je bed voordat je erin stapt.

11. Word boemerang-ouders: ga bij je kinderen wonen.

Met deze tips zing je het wel uit. Ik wens eenieder een gelukkig, veilig, gezond, maar vooral ook behaaglijk 2023 toe. Met extra warme groet van mij.