Het Wilde Westen (3)

De voorbereiding
Zo’n roadtrip doe je niet van de ene op de andere dag; dat vraagt best wel de nodige voorbereiding. Al maanden vantevoren beginnen we met plannen en uitzoeken wat we in die tweeëneenhalve week willen gaan zien. We lezen over de Nationale Parken die we willen bezoeken, we vogelen uit wat de meest speciale plekken zijn en vervolgens stippelen we onze route uit. Man checkt regelmatig de vluchten naar Amerika, en uiteindelijk boeken we een vlucht met Lufthansa vanaf Schiphol, via Frankfurt. Scheelt 800 euro met een rechtstreekse KLM-vlucht, daar hebben we die tussenstop in Frankfurt wel voor over. Voor het rijden in Amerika twijfelen we tussen een camper of een huurauto, maar kiezen toch voor de auto, vooral ook omdat dat in de steden zoveel gemakkelijker is en je met de camper niet overal in de gebieden kunt komen. We zijn heel tevreden met die beslissing, het is prima te doen in onze rijdende voorraadkast. Ook daarover hebben we grondig nagedacht: wat nemen we mee? Het leek ons heel logisch dat er in die uitgestrekte gebieden weinig verse koffie, broodjes, lunches en ander gerief te vinden is. Dus zullen we tijdens de trip zelf moeten zorgen voor de nodige voorraad. Ik neem een isolatietas mee, een kleine thermosfles voor koffie onderweg, een  waterkokertje, twee borden, twee bekers, twee kommen en bestek. De meeste hotels in Amerika hebben op de kamers een koffiezetapparaat en een koelkast, en meestal ook een magnetron. Als we ergens zijn waar je niet zo makkelijk uit eten kunt, duiken we in onze eigen voorraad en maken snel en simpel ons eigen kostje klaar. Nee, wij zijn niet voor één gat te vangen. Jie-haaaaa!

De accommodaties
Ook de accommodaties kiezen kost nogal wat voorbereiding. We hebben onze route bepaald: we landen in San Francisco en vliegen van daaruit ook weer terug. We besluiten onze route in zuidelijke richting te rijden, naar Los Angeles. Onze vertrekdatum is 19 april, en we komen terug op 8 mei. We doen Sequoia en Yosemite dan op het laatst, omdat de kans op wat mooier weer daar dan groter is. De accommodaties uitzoeken is nog een flinke klus. We willen gebruik maken van hotels, maar via AirB&B willen we ook af en toe bij de Amerikanen zelf verblijven. En we willen zo’n typische Amerikaans hotels ervaren, waarbij je de auto zo ongeveer in je kamer binnenrijdt. We zoeken via Booking.com en AirB&B, die beiden heel gemakkelijk alle accommodaties op kaart weergeven in het gebied waar je zoekt. We letten op de recensies, vooral bij de wat goedkopere hotels, waarbij ons belangrijkste criterium de hygiëne is: het moet wel schoon zijn. En zo zoeken en boeken we uiteindelijk alle accommodaties, die we overigens nog allemaal gratis kunnen annuleren tot enkele dagen voor aankomst. We verblijven zowel in heel eenvoudige als in luxe hotelkamers, in een cottage, een lodge, op een ranch en een paar keer bij mensen thuis. Die diversiteit is ons heel goed bevallen. We hebben heel aardige mensen ontmoet en het is leuk en interessant om te horen hoe het leven in Amerika is.

De kilometers
Omdat we veel Nationale Parken willen zien, rijden we iedere dag, we hebben geen rustdag. Gemiddeld rijden we zo’n 250 kilometer per dag, soms wat meer (met een enkele uitschieter naar 450) en soms wat minder. Man rijdt, want ik ben mijn rijbewijs vergeten. Dacht dat ik genoeg had aan mijn paspoort, en stond er niet bij stil dat een rijbewijs toch echt verplicht is. We hebben het risico maar niet genomen om zonder rijbewijs te worden aangehouden door meneer de sheriff. Daar wordt die sheriff vast niet vrolijk van, en wij waarschijnlijk ook niet.

De route
Onze route en highlights in het kort: San Francisco – Kustweg Highway 1 – Los Angeles – Joshua Tree Park – Kingman – Route 66 – Flagstaff – Sedona – Page – Grand Canyon – Monument Valley – Capital Reef – Arches – Bryce – Zion – Las Vegas – Death Valley – Sequioa – Yosemite – San Francisco. Dat lijkt veel, en dat is het ook. Het is overweldigend. Volgende keer mijn ervaringen met de Nationale Parken, nu nog even genieten van het echte Amerika. En mezelf maar weer even in de arm knijpen. Want beseffen dat ik hier ECHT ben, dat komt denk ik pas thuis.

Coming up soon: Roadtrip USA part 4 ?