Jongens en/of meisjes

Soms begrijp ik bepaalde keuzes niet helemaal. Neem nu de hema. Daar zijn ze een beetje erg ver doorgeslagen in politiek correct willen zijn. Zo werden zwartepieten ineens gekleurd of verdwenen gewoon van verpakkingen, negerzoenen werden zoenen en paaseitjes moeten we voortaan verstopeitjes noemen. Dan denk ik: als je al niet aan pasen doet, waarom zou je dan wel aan verstopeitjes doen? En diegenen die wél aan pasen doen, die doen gewoon aan paaseitjes. Dus wie is hiermee gebaat? Maar dan nu. De hema heeft weer een besluit genomen: jongens- en meisjeskleding hangt voortaan niet meer gescheiden, maar gewoon door elkaar. En dan heet het Genderneutrale Kinderkleding. Want uit onderzoek blijkt dat de klant dat wil. Ik weet niet welke klant. De oudere klant? Nee, want opa’s en oma’s zijn al heel blij als ze de juiste afdeling zo snel mogelijk kunnen vinden voor hun kleinkinderen. Ik bedoel, het is al lastig genoeg om het allemaal een beetje bij te benen. De jonge ouders dan? Welnee, die doen zelf het hardste mee in de strijd om jongen=jongen en meisje=meisje. Die rennen naar de winkel voor de gender revealtaart met blauwe of roze inhoud, en voor de beschuiten met roze of blauwe muisjes. Geen enkele kersverse ouder zal het in zijn hoofd halen het bezoek bij hun pasgeboren dochtertje  blauwe muisjes voor te zetten. Of roze bij een jongetje. En kijk naar de babykamers. Die zijn niet blauw als er een meisje wordt verwacht. En niet roze bij een jongen. De meisjes krijgen strikjes in hun haar en dragen kantjes en froezeltjes, de jongens dragen stoer. Dus die jonge ouders zijn ook niet de klant uit dat onderzoek. Wie dan? De kinderen zelf? Eerlijk, ik zou het niet weten. Ik word al erg moe bij de gedachte dat ik straks tussen al de jongens- en meisjeskleding moet gaan zoeken naar iets voor kleindochter. Me bij elk kledingstuk vertwijfeld afvragend: kan dit voor een meisje….? Of is het eigenlijk toch echt meer voor een jongen…? Ik word sowieso een beetje moe van dat hele gendergebeuren. Stel je nou voor dat alle winkels straks alle kleding door elkaar gaan gooien? Ik heb nu al zulke keuzestress. Wat als ik dan dadelijk moet gaan zoeken tussen ál die kleding in die toch al zo grote winkels? Dat ik niet meteen door kan naar de damesafdeling als ik iets nodig heb? Of dat Man tussen de schoenen eerst alle hakken moet elimineren. En wat als deze ongein ook online een trend wordt? Dan zoek je bij zalando op ‘jassen’ en krijg je in plaats van 4533 jassen er nog eens 3875 méér te zien. Jawel, die van de heren. Ik weet niet zeker of ik het kan opbrengen om zo’n tienduizend jassen te bekijken. Vandaag was ik bij de hema. Ik zag twee klanten tussen de kleding: een oma met haar dochter en kleinkind. En wat zei die oma? Heel luid en duidelijk: “Oh kijk, dáár hangt de meisjeskleding.” Om er snel op af te stevenen. Ik bedoel maar. Dat was vast ook niet die klant uit dat onderzoek.