Levende kerstboom

Ik vraag me in alle ernst weleens af waarom hier zelden iets gewóón gaat. Vandaag tuig ik mijn kerstboom af. Wat trouwens ook een heel rare uitspraak is, alsof ik met alle geweld mijn boom in elkaar aan het slaan ben. Dat is niet zo, ik haal er alleen maar liefdevol alle ballen, slingers en lampjes uit. Totdat ik bij de ballen bovenin aangekomen ben. Zie ik dat nou goed?? Wat IS dat?Kleine zwarte puntjes zweven rondom de top. Ik pak er een stoel bij om het fenomeen eens goed van dichtbij te kunnen bekijken. En schrik me kapot.

Want de zwarte puntjes bewégen. Piepkleine bolletjes marcheren op ieniemienie pootjes gezellig in colonne naar de top van de boom en terug. Nou ben ik geen bioloog, maar ik zie meteen dat we hier te maken hebben met een raszuivere tak van de Arachnida-familie. En dat ze zo klein zijn stelt me helemaal niet gerust. Kleine spinnetjes kunnen vast ook grote spinnen worden. En ze vinden het vast ook wel heel fijn in mijn huis. Ik heb al vaker mogen constateren dat het hier goed toeven is voor allerlei levend spul dat hier woont terwijl ik ze niet heb uitgenodigd. Maar goed. Ik heb dus geen levende kerststal, maar een levende kerstboom.

Man en ik sjouwen de spinnenboom met slingers, lampjes en al naar buiten. Ik hoop dat we geen spoor achterlaten van verdwaalde clan-leden, naarstig op zoek naar donkere kiertjes om straks als gemetamorfoosde reus weer voor de dag te komen. Man haalt de slingers uit de boom en klopt ze uit. Gelukkig stormt het. De bolletjes waaien vast wel heel ver weg.

Ik neem de slingers mee naar binnen en laat ze even behoorlijk rondklapperen in de mond van de stofzuigerslang, die ze gulzig tot aan mijn vingers naar binnen slurpt. Ik stofzuig de omgeving rondom de boom, inclusief de muur erachter, want je weet maar nooit met die sluip-door-kruip-door-wezentjes. En alweer vraag ik me af waarom ik ook ieder jaar per se een échte boom wil. Een nepperd zou zoveel handiger zijn. Die stop je met ballen en lampen en al in een grote zak en dump je gewoon op zolder, om hem het jaar daarop in vol ornaat weer uit die zak te trekken en in je kamer te poten. Hoe handig. Maar nee, ik moet weer zo nodig een echte. Omdat ik eigenlijk in alles niet zo van nep hou. Geef mij maar echt en puur. Maar ja. Ik denk dat ik volgend jaar de lampjes en ballen gewoon in mijn kamerplanten hang. Want waarom zou die kerstboom ook per se een naaldboom moeten zijn?? Wie heeft dat eigenlijk ooit bedacht? Oh en trouwens: een houten boom is óók heel mooi. Of een ladder. Een ladder! Dat ik daar niet eerder aan heb gedacht! Volgend jaar tuig ik een ladder feestelijk op. Die maak ik dan wel mooi zelf. Met takken uit het bos. Of zouden daar boktorren, spinnen, wantsen, rupsen en pissebedden in wonen? Zucht. Ik heb nog een heel jaar om erover na te denken. Volgend jaar weer een boom. Waarschijnlijk weer een echte. Want je hebt van die mensen, die leren het echt nóóit.