Japanse taferelen

En ineens was het lente. Het ene moment zitten blad en bloemen nog veilig weggedoken in hun knop en het andere moment explodeert de boel en staat alles plotseling in bloei. Persoonlijk word ik daar iedere lente opnieuw weer erg blij van. Vooral als de kersenbloesem weer in volle glorie staat te pronken.

Om die te kunnen bewonderen kun je ook naar Japan. Daar is de kersenbloesem in het voorjaar een enorme toeristische trekpleister:  van half maart tot eind april trekt de bloesem van zuid naar noord over de vier grootste Japanse eilanden, met in haar kielzog een horde bewonderaars van over de hele wereld.

Nou snap ik ook heus wel dat niet iedereen stante pede kan afreizen naar Japan. Maar voor al diegenen heb ik nu heel goed nieuws. Je hoeft namelijk helemaal niet naar Japan. Want wij hebben in ons eigen Nisseroi (klinkt sowieso al Japans) ons eigen kersenbloesemfenomeen. En wel aan het Laar. Om precies te zijn: aan het straatje tussen Laarstede en Lambertushof. Daar vind je een heuse eregalerij aan uitbundig bloeiende kersenbloesem. Toeristen komen er massaal op af met hun camera’s in de aanslag.

Als ik voorbij kom moet ook ik altijd even stoppen om te kijken en een foto te maken. Elk jaar opnieuw. Ik doe niks met die foto’s, maar op de een of andere manier dwingt die bloemenpracht me om het vast te leggen. Steeds opnieuw. Ik wil eronderdoor lopen, de bloemen ruiken en me even in een sprookjeswereld wanen. Voor wie dat ook wel wil: wacht er niet te lang mee. Voor je het weet is de bloesem alweer verdwenen – en moet je alsnog naar Japan. Geeft toch net wat meer gedoe.