Gratis af te halen: splinternieuwe laptops en telefoons

Soms zit je ’s ochtends nog half slapend de krant te lezen, en dan ineens lees je iets waardoor je in één klap klaarwakker bent. Dat gebeurde me vanmorgen. Zit ik nietsvermoedend het regiokatern Uden/Veghel door te bladeren, valt mijn oog op het artikel over de nieuwe gemeente Meierijstad. De ruim 500 ambtenaren mochten gisteren komen opdraven voor hun eerste werkdag bij hun nieuwe gemeente. Dat is op zich nog niet zo opzienbarend. Werken moet iedereen, ook ambtenaren. Wat wél opzienbarend was, is de volgende zin: ‘ze kregen allemaal een nieuwe laptop, telefoon en key-processor uitgereikt’. Ik wrijf maar eens door mijn ogen, misschien is het de slaap. En lees opnieuw. Het staat er nog steeds. Echt waar. Ze kregen allemaal een laptop en een mobiele telefoon. Alle meer dan 500 ambtenaren. En ik was dus in één klap helemaal wakker. En begon me meteen vanalles af te vragen.

  1. Wat is er mis met al die 500 laptops die deze ambtenaren ongetwijfeld al in hun bezit hadden? Zijn die allemaal kapot? Kwijt? Gestolen? Verdwenen? Niet meer bruikbaar?
  2. Zijn het speciale laptops, enkel en alleen bruikbaar op het werk? Dat de ambtenaren ze dus ook echt echt echt heel erg hard nodig hebben om hun werk te kunnen doen?
  3. Wat is er mis met al die 500 mobiele telefoons die de ambtenaren ongetwijfeld ook al in hun bezit hadden? Ook allemaal kapot, kwijt, gestolen, verdwenen of niet meer bruikbaar?
  4. Of gaat het om speciale mobiele telefoons, enkel en alleen bedoeld voor gebruik binnen de gemeentemuren?
  5. Wat kost dit grapje? Laten we zeggen 500 keer een laptop van pak ‘m beet 500 euro = 275.000 euro. Een mobiele telefoon kost al gauw zo’n 300 euro (of meer). 500 Keer 300 = 150.000 euro. Dus grof gerekend kom ik dan op een totaalbedrag van minimaal 425.000 euro.
  6. Wie betaalt dat? Op deze vraag durf ik geen speculaties te doen. Ik heb wel een vermoeden.
  7. Is dit een uitgave die verantwoord en noodzakelijk is….??
  8. Worden er vanaf vandaag wellicht 500 gloednieuwe laptops en 500 spiksplinternieuwe telefoons – beiden ongebruikt en nog in verpakking – aangeboden op Marktplaats?
  9. Wie o wie bedenkt deze actie?
  10. Wie o wie is verantwoordelijk voor deze actie?