Grote Grazers in De Maashorst: wat vind jij ervan? Oproep!!

Vorig jaar oktober hielden wij als Maashorstburgers samen met de Dorpsraad Nistelrode een breedschalig belevingsonderzoek over De Maashorst. We kregen daarop veel respons. En hoewel we drie neutrale vragen stelden, waarbij de Grote Grazers bewust niét genoemd werden, kregen we heel veel reacties van mensen die het gebied mijden vanwege de grazers. En we ontvingen bizar veel meldingen van incidenten met de grazers. Benieuwd? De volledige uitkomsten van dit onderzoek vind je op https://www.dorpsraadnistelrode.nl/wp-content/uploads/2020/01/Rapport-Resultaten-belevingsonderzoek-De-Maashorst-13-december-2019.pdf

Na dit onderzoek is er achter de schermen veel gebeurd, vooral richting bestuur en politiek, dus vooral met mensen die over De Maashorst beslissen. Dit jaar wordt De Maashorst geëvalueerd, en ook dit jaar zou een beslissing genomen worden over de grazers, en met name over de wisenten. Uit ons onderzoek blijkt heel duidelijk dat er onder de Maashorstbezoekers erg weinig draagvlak is voor deze grazers. Nou snappen wij natuurlijk ook wel dat deze dieren een bepaald nut dienen: ze grazen. En dat is goed voor de natuur in het gebied. Maar moet dat per se door déze grazers gebeuren? Door taurossen, wisenten en exmoor pony’s? Waarbij voornamelijk de eerste twee soorten niet echt bekend staan om hun zachtaardige en menslievende karakter. We vroegen ons af: zijn er eigenlijk alternatieven voor een adequate begrazing? Dat vonden wij best een interessant vraagstuk, en dus gingen we op onderzoek uit.

En met succes. Want inderdaad, er zijn alternatieven. Zo wordt in Drenthe een natuurgebied gewoon begraasd door schapen en het Drentse Heidekoetje. Precies. Gewone schapen en gewone koeien. Die doen geen vlieg kwaad. En we hebben er nóg eentje op de lijst: de Schotse Hooglanders. Die we trouwens voorheen ook hadden in onze eigen Maashorst. Maar toen ineens waren zowel de schapen als de Hooglanders verdwenen en kregen we daarvoor in de plaats de taurossen, de paarden en de wisenten. Hieperdepiep? Nou nee.

Het zijn vooral de incidenten met de grazers die ons heel erg zorgen baren. En het feit dat we van zoveel mensen horen dat ze De Maashorst niet meer in durven vanwege de grazers. Dat is eeuwig zonde. Want man man, wat is het een mooi gebied. Daarvan volop kunnen genieten, dat gun je iedereen.

Nou doen wij al dat onderzoek en al die moeite richting bestuurders en politiek gewoon helemaal voor nop. Daar is nul euro mee gemoeid. We doen dat vanuit onze missie: De Maashorst veilig en toegankelijk maken voor IEDEREEN. Dus ook voor de schijtebroeken en mensen in rolstoelen (die sowieso niet hard kunnen wegrennen of snel in een boom klimmen) en voor alle fietsers, ruiters en wandelaars. Maar omdat dit allemaal pro deo gebeurt, is het voor de bestuurders wellicht niet serieus genoeg. Want wat serieus wordt onderzocht, moet geld kosten. Véél geld.

En dus werd besloten een bureau in te schakelen, die ons onderzoek nog eens fijntjes overdoet. Maar dan met een vette factuur erachteraan. Je zou om minder uit je vel springen, maar goed. En nee, onze resultaten zullen in dat onderzoek niét worden meegenomen. Ik herhaal: niét. En dus worden al die meningen van al onze respondenten hiermee in één klap van tafel geveegd. Alsof we met zijn allen gewoon Jan-met-de-korte-achternaam heten.

Maar gelukkig kunnen we er wel nog iets aan doen.

Precies. We kunnen massaal de enquète invullen en daarmee onze mening geven over hoe we de Maashorst –en dan met name de Grote Grazers- ervaren. Ik heb ‘m al ingevuld en vooral de open vragen goed benut. Na dit onderzoek volgt een eindevaluatie en wordt een beslissing genomen over de grazers. Dus daarom mijn oproep: doe mee en geef jouw mening nu het nog kan. Zodat we met zijn allen kunnen blijven genieten van dit prachtige gebied. Mét grazers. Maar dan de veilige exemplaren. Iedereen blij.

Het onderzoek kan nog tot 15 juni worden ingevuld. Dus pak nu meteen dat kwartiertje van je tijd en vul ‘m in. Je vindt het onderzoek hier: https://www.allemaalmaashorst.nl/belevingsonderzoek-begrazing-de-maashorst-we-horen-je-graag/

Dan blijven wij er intussen alles aan doen om van De Maashorst weer dat mooie, toegankelijke en vooral veilige natuurgebied te maken voor iedereen! Hieperdepiep. Maar dan echt.