Glasvezel, hoe het ons bevalt

Wij hebben sinds een maand glasvezel. Onze provider is niet langer Ziggo, ondanks het goedbedoelde ‘taartje van Menno-maar-niet-heus’. We zitten nu bij Trined. De eerste dag na de aansluiting was ik erg enthousiast, vooral omdat we ineens een veel scherper beeld hadden. En als het dan ook nog eens allemaal sneller gaat, nou, dan hoor je mij niet klagen. Inmiddels heb ik mijn hoerastemming enigszins moeten ombuigen. Waarbij enigszins een understatement is. Voor wie nog twijfelt en zich afvraagt hoe het bevalt, hierbij onze ervaringen.

 1. Het beeld is hartstikke mooi scherp. Dit is een fijn bijkomend voordeel. Helaas ook misschien wel het enige voordeel.
 2. Als een programma wordt opgenomen dan kun je datzelfde programma niet alvast terugkijken vanuit het menu. Dat moet dan via de functie ‘kijken vanaf begin’. Is niet heel erg, je moet het alleen even weten.
 3. Als je programma’s terugkijkt, kun je gewoon de reclames doorspoelen, óók bij de commerciëlen! Dat kon bij Ziggo niet en vond ik erg irritant. Bij deze dus gelijk ook de rectificatie van punt 1, want ook dit is een (groot!) voordeel.
 4. Opgenomen programma’s opstarten duurt lang. Er komt dan een zwart beeld met de tekst ‘Programma wordt geladen’. Daar zit je dan een hele poos naar te staren en nee daar is geen bal aan. Net op het moment dat je het spuugzat bent en denkt dat het ding kapot is en je dus op Exit wilt klikken, start ie. Pffff.
 5. Opgenomen programma’s staan heel vaak ineens stil. Gewoon dood beeld. En altijd net op het moment dat iemand een heel raar gezicht trekt. In ieder geval altijd een beeld dat je helemaal niet secondenlang wilt gaan zitten bestuderen. Als ie dan eindelijk weer doorloopt (je hoeft daarvoor niets te doen behalve wachten), dan slaat ie een stukje over, hapert nog een keer en loopt dan weer door. Tot de volgende stop. En iedere keer mis je een stukje. Persoonlijk word ik daar best wel heel chagrijnig van.
 6. Het geluid loopt niet altijd synchroon. Die bewegende monden die dan niet kloppen met wat er gezegd wordt, veroorzaken een rare kronkel in mijn hoofd. Alsof mijn brein voortdurend zijn best moet doen het te kunnen volgen. En als ik één ding niet wil als ik tv kijk dan is het wel mijn best doen.
 7. Heel vaak vervalt het beeld ineens in blokjes. Dat duurt meestal maar heel even, maar ook dingen die maar heel even duren kunnen behoorlijk vervelend zijn.
 8. Man heeft al een paar keer gebeld met Trined, vanwege bovenstaande ervaringen. De helpdesk is goed bereikbaar en heel vriendelijk en behulpzaam. Waarbij ik punt 1 nogmaals moet rectificeren, want een aardige en bereikbare helpdesk is toch echt wel een heel groot voordeel.
 9. Af en toe krijg ik de neiging het hele apparaat met een enorme knal het raam uit te kieperen, terwijl ik normaliter helemaal niet zo uit het raam kieperig ben, dus dat wil best wat zeggen.
 10. Man vindt dat we het een kans moeten geven. Die kans duurt op zijn minst één jaar, want zolang zitten we eraan vast.
 11. Ik schat de kans redelijk groot in dat ik binnen afzienbare tijd regelmatig gefrustreerd en wel bij mijn kroost op de stoep sta om easypeasy wat tv te kijken. Dus maak je borst maar nat, kiddo’s.
 12. Nog een voordeel (man, wat kan ik liegen, zie nogmaals punt 1): de downloadsnelheid is vele malen sneller. Dat dan weer wel. En daar hèb je ook zoveel aan hè.
 13. Ik sta dus allang niet meer te juichen. Maar vooruit, misschien zijn het aanloopproblemen. Of is het de nieuwigheid. Of ligt het aan ons eigen ingewikkelde systeem hier met al die televisies: een in kantoor, een in de huiskamer, een op de slaapkamer en een op de fitnesskamer zodat Man films kan kijken tijdens het hardlopen. Decadentie ten top, dat glasvezel wil ons gewoon een lesje leren.
 14. Zouden inbrekers ook blogs lezen? Of gaan die niet voor 4 tv’s? Opmerking hierbij: het zijn ouwetjes, ik zou er al die moeite geloof ik niet voor doen als ik jullie was.
 15. Als het er niet beter op wordt is de kans groot dat er sowieso op een kwade dag een tv plus de rest hier op de stoep ligt. Dan hoef je het alleen maar op te rapen.
 16. Voor wie nog een keuze moet maken: veel wijsheid toegewenst. Want wie weet is het bij jou wel helemaal toppie, dat glasvezel. Intussen blijf ik gewoon maar hopen op betere tijden.