Buienradar en weeronline

Je hebt van die apps die zó handig zijn, dat je eigenlijk niet snapt hoe je ooit zonder hebt gekund. Neem nou Buienradar en Weeronline. Het waren deze twee apps die de afgelopen weken onze vakantie grotendeels bepaalden. Dat begon al voordat we überhaupt weg waren. Wij maken trektochten met de camper, en de bestemming ligt niet van tevoren vast. En dus raadpleegden we vóór vertrek de apps. In Noorwegen bleek het bar koud en nat te worden, dus niet echt iets om nou heel vrolijk van te worden. Het zuiden dan? Nou… zei weeronline, in het zuiden van Europa kunnen de temperaturen gaan oplopen tot wel 40 graden. Ook niet iets om naar uit te kijken. Maar gelukkig hebben we sinds een paar maanden een camper mét airco. Die luxe hadden we nog niet eerder, dus besluiten we het erop te wagen en toch voor het zuiden te kiezen. En zo zakken Man, Hond, Buienradar, Weeronline en ik gemoedelijk af richting Zuid-Frankrijk. Bijkomend voordeel: het internetverkeer binnen Europa is eindelijk gelijkgetrokken, dus hoeraaa, gewoon áán die roaming. En terwijl we door de Alpen trekken vertellen onze appsvriendjes ons dat het inderdaad heet gaat worden. En neehee, niet zomaar een beetje heet, maar Schroeiheet. Normaal gesproken zou ik alleen al van dit vooruitzicht peentjes zweten. Maar nu hebben we airco. En de apps. Ons kan niks gebeuren. Opgewekt rijden we de Alpenbergen in. De zon schittert aan het strakke blauw, en als we even uitstappen bij een boulangerie schrikken we van de hitte die ons in het gezicht slaat. Gauw de camper weer in, motor starten, airco aan. Poeh poeh. We rijden. En genieten. Van het prachtige landschap onder die stralende zon. Van de koele lucht uit onze airco. Ik kijk op de apps. Behalve airco in de cabine, hebben we ook airco in ons woongedeelte, maar om die te gebruiken moeten we stroom hebben, en dat hebben we lang niet altijd op de plekken waar we overnachten. Want gewoon niet nodig; we zijn zelfvoorzienend en alles werkt via de huishoudaccu. Behalve dus die airco. Maar hee, dat lossen we gewoon op, jawel, met onze apps. Waar zijn de nachten het minst heet? Ik zie dat je dan het beste op hoogte kunt zijn, dus op naar de top. Zo staan we een nacht op de top van de Mont Ventoux, waar het meestal te koud en te winderig is, maar nu prima toeven. Wel wind overigens, want ook een berg wil zijn naam wel eer aandoen. De dagen erna wordt het zo mogelijk nog heter. We rijden een stukje Italië in, waar Zoon en Schoondochter verblijven en we elkaar even gaan zien. Maar gottegot, wat een hitte. Diezelfde avond nog vluchten we met Weeronline als gids snel weer richting hoger gelegen Alpengebieden. Intussen lees ik over schroeiende bosbranden in Zuid-Frankrijk. Ai. Maar wij weten ons prima rondom de weersomstandigheden te plooien. We overnachten op de Alpe d’Huez en op plateau d’Assy, uitkijkend op de Mont Blanc – waar ik de godganse dag met een verrekijker naar de sneeuwtoppen tuur, hopend op een glimp van dappere bergbeklimmers. Die ik niet zie. Wel twee cirkelvormige deuken rondom mijn oogkassen opgelopen. We verblijven op de Col du Lautaret, waar we in een aangenaam temperatuurtje naar een gletsjer wandelen. En waar we de alpenmarmotten vanuit onze camper over de berg zien buitelen. Intussen buigen we ons over onze vervolgroute. Het plan is om via Zwitserland en Zuid-Duitsland terug richting Nederland te trekken. Maar wat zeggen onze grote vrienden? In Zwitserland én Duitsland gaat het niet echt gezellig worden. Noodweer met grote hagelstenen, ferme windstoten, overstromingen en ander onheil staan daar op de planning. En dus gooien we onze plannen om en besluiten om via de Franse Alpen, de Jura en de Vogezen terug te rijden. Intussen blijf ik de apps raadplegen. We zien precies waar het gaat spoken en rijden dan gewoon even een andere kant op. Onze nachten zijn top, de dagen ook. Op vakantie met Buienradar en Weeronline is tweeledig. Aan de ene kant kom je niet voor verrassingen te staan, als in heftig noodweer, extreme hitte, kou of nattigheid. Aan de andere kant maakt onwetendheid je vakantie wellicht ook spannender. Maar voor mij hoeft die spanning over onverwachte weersomstandigheden niet zo. Wij hadden een topvakantie. Met dank aan Weeronline en Buienradar. Mij hoor je niet klagen, ik heb ervan genoten.