The circle of life: nieuw jaar, nieuw begin

Ik loop mijn rondje met de hond, hij doet zijn behoefte, ik raap het op in een plastic zakje, knoop het dicht en ga op weg naar de dichtstbijzijnde prullenbak. Als ik daar aankom zie ik drie van zo’n zelfde dichtgeknoopte zakjes naast de prullenbak op de grond liggen. De prullenbak zit dicht. Zodat ie niet kan ontploffen door vuurwerk. Dat roept meteen het een en ander bij me op over asociaal gedrag.

  1. Waarom vinden sommige mensen het LEUK om prullenbakken en brievenbussen op te blazen??? Ik snap daar dus he-le-maal niks van. Blijf gewoon met je tengels van andermans spullen af, wat voor spullen dan ook. (Ik kan me ook heel erg opwinden over alles wat gejat wordt: auto’s, gewoon van je eigen inrit, of alleen de wielen van je auto, koperen leidingen, regenpijpen, laptops, telefoons, complete inventarissen, aanhangers, fietsen, noem maar op. Eigenlijk gewoon álles. Ik word daar zó moedeloos van).
  2. Behalve dat het gruwelijk asociaal is om met vuurwerk andermans spullen te vernielen, is het ook asociaal om openbare prullenbakken zomaar dicht te timmeren. Sta je dan met je zakje poep.
  3. Hoewel ik het wel snap van die hondenbezitters die óók met hun volle zakje voor een gesloten klep staan, vind ik het toch asociaal om die zakjes dan maar gewoon op de grond te gooien. Waarschijnlijk vanuit de gedachte dat de gemeente de gevolgen dan ook maar zelf moet dragen. Of ze hadden gewoon geen zin een complete ronde te lopen met een warm zakje bungelend in de hand om dat thuis braaf in de container te gooien. Jawel, er zijn mensen die dat dus doen.  Nee, dat is niet per se heel fijn wandelen.

Er valt nogal wat te bedenken als het gaat om een nieuwjaarswens voor het komende jaar. Er zijn best veel dingen die wel anders zouden kunnen. Minder asociaal zijn bijvoorbeeld, dat zou al een boel schelen. Gelukkig zijn er ook voorbeelden van gewoon, aardig en vriendelijk sociaal gedrag.

  1. Als er sneeuw ligt, de wegen onbegaanbaar zijn en er geen treinen rijden. Dan zie je op Utrecht Centraal mensen verbroederen. Oordoppen gaan uit, mensen raken met elkaar in gesprek, wildvreemden bieden elkaar een lift aan of lossen vervoersproblemen gezamenlijk op.
  2. Je staat met een halfje brood en een bloemkool in de rij voor de kassa, met drie volle karren nog voor jou. En dan laten de vollekarreneigenaren je uit vrije beweging voorgaan, alledrie. Dat maakt oprecht mijn hele dag goed. Ook trouwens als ik diegene ben met die volle kar en ik laat iemand anders voor. Word ik net zo blij van.
  3. Ik sta bij de jumbo voor de kazen, een man reikt vlak achter mijn rug langs en zegt: “Pas op, niet naar achter stappen, ik pak even een kaaspapiertje.” Om eraan toe te voegen: “Dat het geen me-too-verhaal wordt.” Humor, ik hou daarvan. Beetje relativeren met zijn allen. Maakt de wereld meteen een stuk vrolijker.

Een beetje normaal sociaal gedrag. Laat dat dit jaar mijn nieuwjaarswens zijn. Ik wens iedereen een mooie wereld waarin we aardig, vriendelijk en behulpzaam zijn naar elkaar. Waarin we elkaar iets gunnen. Al is het alleen maar dat plekje bij de kassa. Of die opening in de file. Fijne Kerstdagen en een heel mooi 2018 van mij voor jou. Gewoon oprecht vanuit mijn hart.