In de war van de Corona-maatregelen

Ik ben een beetje van de wap. Dat komt door de corona-maatregelen. Ik snáp het allemaal soms niet.  Hoe dat komt? Nou, kijk vooral even mee:  

Blijf thuis
Het algemene advies voor heel Nederland is: blijf thuis. Behalve als je in de zorg werkt, of in andere cruciale beroepen. En als je boodschappen moet doen. Een luchtje scheppen is ook heel belangrijk. Maar blijf vooral thuis. Ga niet naar je werk. Stap niet in je auto. Behalve als je dus naar je werk moet. Of voor die boodschappen.

Anderhalve meter
We moeten op anderhalve meter afstand van elkaar blijven. Behalve als je met meerdere mensen onder één dak woont. Als gezin bijvoorbeeld. Dan mag je als één gezin ook gewoon samen in de auto. Maar buiten in het park of in het bos mag je niet met meer dan drie personen bij elkaar klitten. Dan heet het een samenkomst en krijg je een boete. Ook als gezin? Blijf gewoon thuis, voor de zekerheid. Kan anders nog behoorlijk in de papieren lopen.

Kleuterjuffen
De basisscholen gaan weer open. Leerlingen onderling mogen bij elkaar in de buurt komen en mogen elkaar ook aanraken. Leerkrachten moeten op anderhalve meter afstand van elkaar én van de leerlingen blijven. Behalve bij de kleuters. Die mogen gewoon op schoot bij de juf, om getroost te worden bijvoorbeeld. Of om een pleister te laten plakken. Maar als je in groep 3 zit laat je je troosten door een klasgenootje. En ook die pleister laat je door een klasgenootje plakken.

Kinderopvang
De kinderopvang gaat ook weer open. De leidsters moeten anderhalve meter afstand van elkaar houden, maar hoeven die anderhalve meter niet te hanteren voor de kinderen. Want dan wordt het best een dingetje om een luier te verschonen. Het virus kan overigens ook verspreid worden door ontlasting, dus pas een beetje op met dat verschonen. Mondkapje misschien? O wacht, dat is niet de oplossing. Zie ‘Mondkapjes’.

Voorwerpen aanraken
Je moet geen voorwerpen aanraken die anderen ook aangeraakt kunnen hebben. In de winkel mag je niks zomaar even in je handen pakken en weer terugleggen. Het virus overleeft op allerlei materialen. Soms een paar uur. Of een paar dagen. Deurklinken en lichtknopjes moet je niet aanraken. Behalve als je door de deur moet. Of als je niks ziet in het donker. Maar raak gewoon niks aan.

Campings en vakantiehuisjes
De campings gaan weer open, maar je mag er niet met zijn allen tegelijk naartoe. En de toiletgebouwen blijven dicht. Je moet dus ofwel een wc in je eigen accommodatie hebben, of je moet je eigen wc meenemen. Als je geen eigen wc hebt en toch op vakantie wilt moet je vantevoren goed overwegen of je denkt in die week naar het toilet te moeten. Wildplassen blijft verboden, en over wildpoepen wil ik het gewoon niet hebben.

Mondkapjes
Als je het virus onder de leden hebt en je wilt andere mensen niet besmetten, dan kun je een mondkapje opzetten. Daarmee bescherm je andere mensen. Als je het virus niét hebt en je wilt het ook niet krijgen, dan kun je ook een mondkapje opzetten, daarmee bescherm je jezelf. Behalve als je in Nederland woont. Daar werken mondkapjes niet.

Samenkomst
Je mag niet meer dan drie mensen bij je thuis uitnodigen, als het er meer zijn dan is het een samenkomst en dan kan de politie ieder lid van het gezelschap een boete geven. Zowel binnenshuis als buitenshuis. Behalve als het voor werk is, of voor een begrafenis. Dan mogen er maximaal dertig mensen bij elkaar zijn, op anderhalve meter afstand. Vergaderen doe je online met zijn allen, of als het niet anders kan in een ruimte met anderhalve meter afstand. En niet buiten. Vergaderen met vrienden mag niet, tenzij het vrienden van je werk zijn en het dus vergaderen heet.

Ikea
De Ikea is weer open. Je mag niet naar de Ikea voor een fotolijstje of batterijen. Alleen voor die hoogstnoodzakelijke Billy-kast, omdat je thuis je nek breekt over de troep. Voor alle andere dingen: blijf thuis.

Opa’s en oma’s
Opa’s en oma’s van boven de 70 vallen in de risicogroep en mogen niet oppassen. Jongere opa’s en oma’s mogen wel oppassen. Maar doe dat vooral niet. Kinderen zijn een doorgeefluik. Ze worden niet echt ziek van het virus. Ouderen geven het virus door aan kinderen, die het weer doorgeven aan anderen. Of zo. Maar misschien ook niet. Daar zijn de wetenschappers nog niet helemaal uit.

Testen
Er moet een app komen waarop we kunnen zien of we zonder het te weten met zieke medemensen in contact zijn geweest. Dat kan die app dan zien. Maar we worden niet getest. Er zijn veel coronapatienten die het al gehad hebben maar het zelf ook niet weten. Hoe weet die app dat dan wél…?

Immuniteit
We moeten met zijn allen groepsimmuniteit kweken. Dat ontstaat als we met veel mensen antistoffen opbouwen. Maar we worden niet getest. We weten dus ook niet hoeveel mensen er al antistoffen hebben. Met die antistoffen in ons bloed zijn we immuun. Denken we. Maar misschien ook niet. De wetenschappers komen ook hier nog niet helemaal uit.

De cijfers
Iedere dag krijgen we een update van de cijfers van het RIVM, over het aantal patiënten op de IC, het aantal opgenomen patiënten in de ziekenhuizen en het aantal corona-overledenen. Maar alleen als die patiënten zijn overleden in het ziekenhuis of in verpleeghuis. Patiënten die thuis overlijden tellen niet mee. Op de IC worden de aantallen minder, maar er gaan ook mensen af, die ofwel genezen ofwel overleden zijn. We weten dus niet hoeveel nieuwe patiënten er iedere dag op de IC worden opgenomen. Cijfers? Daar hebben we vooral veel korreltjes zout bij nodig.

Handen wassen
Je moet de hele dag door heel vaak en heel lang je handen wassen. Met zeep. Dan moet je tot twintig tellen, of als je dat niet kunt dan mag je ook een liedje zingen. Wel even timen hoe lang dat liedje dan duurt. Als je heel vals zingt moet je na twintig seconden stoppen, zéker als je samenleeft met anderen.

Horeca
De horeca mag nog niet open. Ook de terrassen niet. Ook niet als de gasten anderhalve meter uit elkaar zitten en de bediening op afstand blijft. Je mag wel in het park op een kleedje zitten. Maar vervang je dat kleedje door stoelen op het terras dan mag het dus niét.  

Ik begin een beetje weemoed te krijgen naar die allereerste maatregel. Die snapte ik nog gewoon. BLIJF THUIS.
Was het maar zo simpel.