Lieve Luan,

Daar ben je dan. Ons zesde kleinkind, het eerste jongetje na vijf kleindochters. Dat wordt vast heel bijzonder. Voor jou, maar ook voor ons. Misschien dat straks dan ook eens die piratenkleren uit de verkleedkist worden getrokken, in plaats van enkel en alleen die roze tutu, de bruidsjurk, het toverstafje, de elfenvleugels en die kanten sluier.

Bijzonder is ook het moment waarop je bent geboren. Was het toeval, was het iets van hogerhand (ik verdenk omi vanuit het hiernamaals ook best wel van deelname in dit complot), of heb je zelf besloten voor deze bijzondere datum? Want je bent op 3 januari geboren. En precies op die dag kreeg ik mijn eerste kind; een jongen. En nu krijgt mijn dochter op precies deze datum óók haar eerste kind, ook een jongen. Alleen daarom al ben jij heel speciaal, lieve Luan.

Je bent nog heel klein, en alles aan jou is pietepeuterig. Je knuistjes, je neusje, je mondje, je teentjes en vingertjes. Dat gaat vast veel te snel veranderen, weet ik uit ervaring. Je zult al gauw een  stoere jongen zijn, die klimt en klautert en alles wil ontdekken wat er te ontdekken valt. Ik ben benieuwd hoe het gaat zijn met jou en je nichtjes. Nou ben ik een heel moderne, ruimdenkende oma, en van mij mag je dus gewoon die tutu aan. Maar weet alvast dat je nichtjes zich als ware leeuwinnen op al het roze hier in huis storten. Ik denk dat je wel mee mag doen met vadertje en moedertje spelen, en dat jij dan de papa moet zijn. Ik denk ook dat de dames wel voor jou bepalen wat je wel of niet mag. Je gaat het dus vooral heel makkelijk krijgen; in feite hoef jij zelf geen enkel initiatief te nemen. Sterker: ik denk niet dat teveel initiatief gewaardeerd gaat worden. Oh en nog wat: meisjes gillen. Soms héél hard. Eigenlijk zou er een geluiddemper op moeten zitten. Maar zover zijn onze kleindochters nog niet geëvolueerd. Maar de dames zullen je ook aan alle kanten in de watten leggen, want jij bent de kleinste en ze nemen hun rol van verzorger/opvoeder/juf erg serieus. Ze gaan dus vast heel goed voor je zorgen en over je waken. Want ook bij je nichtjes ben je zó welkom, lieve kleine Luan.

En je boft maar met je papa en mama. Als je spierpijn hebt van al dat klimmen, rennen en klauteren, dan lost jouw papa dat in een handomdraai voor je op. Van je mama ga je alles leren over dieren en de natuur. Ze zal je liefde en respect bijbrengen voor alles wat leeft. Je zult al snel kennismaken met twee bijzondere gezinsleden in jullie huishouden: konijntjes Gus en Marie die in de huiskamer wonen en absoluut deel uitmaken van jullie gezinnetje. Je papa en mama zullen jou alles meegeven wat jou tot een mooi mens maakt, weet deze oma in ieder geval zeker.

Lieve Luan, ik heb je pas één keer gezien en vastgehouden. Want er is nog  steeds corona. Dat is een heel naar virus, dat nu al twee jaar lang de wereld beheerst. Maar we zien je zo vaak mogelijk. Je gaat je opa en oma gaandeweg leren kennen en wij gaan jou leren kennen. We gaan samen spelen, knuffelen, ravotten en naar de kinderboerderij en het bos. Lieve kleine Luan, we zijn zó blij met jou, ons zesde wondertje. Je woont nu al in ons hart. Welkom bij ons, bij onze kinderen -jouw ooms en tantes- en jouw nichtjes. We houden nu al zóveel van je, tot de maan en terug en gewoon nog heel veel meer.  

Al mijn liefs,
Je oma Anita