Straling en babyfoon (of magnetron?)

Wij hebben heel veel apparaten in huis. En dus ook heel veel kabels, snoeren, wifi-versterkers, stekkerdozen en routers (3 stuks). We hebben apparaten mét en zonder snoer. Zonder snoer wil niet zeggen dat ze het dan ook niet doen. Neeeee: die apparaten werken draadloos. Dat is makkelijk want dan heb je geen stopcontact nodig. Die bij ons toch al overvol zitten. Onze meterkast is net een flipperkast: rode, witte en groene lampjes knipperen er lustig op los. 

Ik denk dat er nogal wat straling van al onze apparaten komt. En van al die wifi. Eigenlijk wil ik weleens precies weten hoe het ervoor staat in onze kermisattractie. En dus maak ik een afspraak met een expert op dit gebied. Onlangs kwam de beste man langs, met twee koffers aan meetapparatuur om ons hele huis door te meten. We vielen met onze flipperkast behoorlijk in de prijzen: ik denk dat ik inmiddels licht geef in het donker. 

De man meet twee soorten straling: de hoogfrequente van al die elektrische apparaten, en de laagfrequente van draadloos spul. Het begint al goed: in de huiskamer meet hij een frequentie van 500 of zelfs 600 (microwatt per m2) en dat is heel hoog. In het kantoor slaat de meter paniekerig uit op de dect-telefoon en bij de router op de vensterbank. Door naar de keuken. De apparaten met snoer leveren nogal wat op aan elektromagnetische straling, óók als ze uitgeschakeld zijn, zoals de waterkoker en de koffiemachine. Stekker eruit helpt meteen, maar ook stopcontacten zonder stekker zijn een bron. En bij de magnetron in werking slaat de meter helemaal op tilt. Gauw door naar boven. Maar ook daar is het lang niet pluis.

Boven staat nóg een router, die ook weer lekker meedoet in het kermisgebeuren. Daar staan ook printers, een tv en nog wat apparaten. Verder hebben we een elektrisch verstelbaar bed, dat altijd uitgeschakeld is met de stekker eruit. Maar de beste man vertelt dat zo’n elektromotor tóch straling afgeeft. En de twee wekkerradio’s zijn ook niet echt bevorderlijk. Het is nog een wonder dat ons haar niet de hele dag recht overeind staat, bedenk ik als ik naar die pieken op die meters kijk.

Maar dan moet de grootste schok nog komen. Die krijg ik op de logeerkamer. We zetten de babyfoon aan: zo eentje die je via wifi op je telefoon kunt bekijken. De man legt de meetapparatuur in het babybedje. En dan schrik ik me echt kapot. Waar de meter beneden uitsloeg naar waardes van 600, maakt hij hier pieken tot 2000. Het signaal pulseert en piekt om de paar seconden naar zo’n extreem hoog stralingsniveau. Onze meetmeneer vindt het onverantwoord dat dit soort apparaten op de markt mogen komen, júist voor gebruik bij baby’s, die toch al het meest gevoelig zijn voor straling. Zijn conclusie is dan ook helder: “Je kunt je kind net zo goed in de magnetron leggen.” Dus.

Nou weet ik natuurlijk niet of straling per definitie ook slecht is voor onze gezondheid. Het bizarre is dat er nog geen generatie is die dit een leven lang heeft meegekregen. Toen mijn moeder jong was, was er nog niet eens elektriciteit. Mijn generatie groeide wel op met elektriciteit, maar zonder zendmasten en wifi. De generatie na mij –onze kinderen- groeide op met elektriciteit en ietsje later met computers, zendmasten en ook wifi. De jongste generatie –onze kleinkinderen- groeit op met de hele mikmak. Elektriciteit, straling van zendmasten, computers, mobiele telefoons, i-pads, magnetrons en straks wellicht 5G en wat er nog meer allemaal komt wat we nog niet weten. Ik hoop maar dat het gewoon geen kwaad kan. Maar zolang we dat niet zeker weten is het niet verkeerd een beetje voorzichtig te zijn. Gelukkig kunnen we er zelf wel wat aan doen. En dus ben ik blij met de tips die we van de meetmeneer krijgen:

  1. Alle stekkers checken op hoe die in het stopcontact zitten. Want hoe gek het ook klinkt: ze geven minder straling af als ze op een bepaalde manier in het contact zitten. Is voor iedere stekker weer anders. Dus eventueel gewoon omdraaien. Raar maar waar, laat de meter zien. 
  2. De babyfoon vervangen door een babyfoon zonder wifi. En zo ver mogelijk van het bedje vandaan plaatsen.
  3. Stekkers van ongebruikte apparaten eruit. 
  4. Draadloze deurbel vervangen door eentje met kabel (of door zo’n leuke klingelbel waar je buiten de deur aan trekt en die dan binnen klingelt. Alsof het altijd Kerst is, hoe gezellig!).
  5. De wekkerradio’s vervangen door wekkers op batterijen. 
  6. De dect-telefoons weg. 
  7. Mobiele telefoon ’s nachts op de overloop in plaats van op het nachtkastje. 
  8. Wifi boven uitschakelen. Wifi op telefoon ’s nachts ook uit. 
  9. Onder het matras een nasa-mat plaatsen. Maar die zijn best wel prijzig. Andere optie is isolatiefolie uit de bouwmarkt eronder, met een koperdraadje naar de verwarming om de straling af te voeren.

De aluminium-bubbeltjesfolie vonden we nog op zolder, dus die ligt inmiddels onder ons matras. Nu nog een koperdraadje scoren en zien weg te moffelen over de vloer, zodat ik er niet alsnog ’s nachts mijn nek over breek. Want tja, dan heb je geen straling meer maar lig je alsnog in de kreukels, en dat is nou net niet de bedoeling.

Een poosje geleden zaten Man en ik onder onze nieuwe overkapping in de tuin. Zie ik daar ineens een mij onbekend apparaat in het stopcontact zitten. Dus ik: “Wat is dat..?” Man: “Een wifi-versterker. Ik denk dat ik hier ook maar een router neerzet.”

Maar dat was vóórdat de meetmeneer langskwam. Ik heb goeie hoop dat die router er niet meer komt. Wat mij betreft: nog niet misschién.