Happy Blue Monday

Vandaag is het Blue Monday: de meest sombere, deprimerende dag van het jaar. Blijkbaar. Ik heb geen last van Blue Monday, want als ik naar buiten kijk is het net zo somber en deprimerend als de afgelopen weken, dus wat dat betreft zie ik geen verschil. Het is nou eenmaal winter. Bij winter horen korte donkere dagen, guur weer en koude wind. Het is wat het is. Ik vind Blue Monday dan ook vooral een uitdaging. Vandaag is het mijn uitdaging om al het naars van deze meest sombere en deprimerende dag om te buigen naar de andere kant. Om er het positieve van in te zien zeg maar. Daar moet je even je best voor doen, maar dan heb je ook wat. Probeer maar. Je moet er wel even bijblijven met je hoofd, maar heus, het is te doen.

1. Blue Monday: Het is te vroeg in de ochtend en ik word wakker. Achter de gordijnen is het nog stikdonker en dat blijft ook nog wel even zo. Man is al op, ik moet nog even moed verzamelen. Ben ook nog best wel moe. En vandaag een drukke dag. Pfff, nog even omdraaien, dekbed hoog optrekken, even wegsukkelen, gewoon nog even niksdoen. Vooral geen gedoe aan mijn hoofd.
Happy Blue Monday: Het is nog heerlijk vroeg in de ochtend en ik ben al wakker. Fijn, dan is mijn dag lekker lang! Vandaag een druk programma, dus dan kan ik lekker veel doen. Gauw uit bed en naar beneden. Koffie, lekker! Boterham met kaas, krantje erbij, laat de dag maar beginnen.

2. Blue Monday: omdat het nog belachelijk vroeg is, heb ik nog tijd om wat te sporten voordat ik naar die afspraak moet. Zou beter uitkomen als ik géén tijd zou hebben, dan had ik een excuus om het niet te doen. Eerst maar weer stretchen. Wat is dat toch ellendig. Waarom doen mijn spieren echt élke dag opnieuw weer zeer? En dan die jumping jacks en honderd keer springen en al die andere dingen die ik van mezelf moet, gruwel. Twintig minuten volhouden. Grrrrrr.
Happy Blue Monday: ik heb nog genoeg tijd om wat te sporten. Fijn, dan kan ik fit aan de dag beginnen. Eerst maar eens stretchen. Dat doet zeer, maar hoe fijn is het dat ik alles gewoon kán bewegen? Dat is toch iets om heel dankbaar voor te zijn. En dan mag je best je spieren voelen. Muziekje erbij en huppetee, twintig minuutjes dat lijf aanzetten. O ja, en meezingen! Wat wordt een mens daar vrolijk van, ik voel de energie stromen. Klaar voor de dag!

3. Blue Monday: Eruit met de hond. Jas aan, drie (DRIE) mutsen op. Want argghhhhh wat een graftakkenweer. Zooooo koud, niet normaal. Die wind!! Snijdend, ijskoud, blaast dwars door mijn jas heen. Wat náár dit! Ik wil naar huis. Schiet op Hond, nee, niet snuffelen nu, ik sta hier te blauwbekken, dat zie je toch, kom op, snel. Nóg een keer poepen? Serieus?? Grommmm.
Happy Blue Monday: Eruit met de hond. Jas aan en drie mutsen over elkaar heen, want het is koud. Maar ik zeg altijd maar zo: het weer is maar net hoe je je erop kleedt. Dus warm aankleden, niks aan het handje. De wind trekt aan mijn jas en fluit om mijn hoofd, maar ik krijg er heerlijk frisrode wangen van. Oogt lekker blozend en gezond. Hond doet er zijn tijd over. Het zal hier vast heel lekker ruiken in die berm. Laat ‘m maar genieten, ik wacht wel. Gelukkig heb ik de tijd. Nog een keer poepen? Nee joh, ga lekker je gang, ik kan ertegen, heb tenslotte drie mutsen op.

4. Blue Monday: ik moet om 10.00 uur bij een afspraak zijn voor een interview. Waarna ik als een gek dat interview moet uitwerken tot artikel. Omdat dat artikel vandaag nog bij de Mooi Bernheze Krant moet zijn, want morgen moet de krant naar de drukker. Spoedklus dus. Om het artikel uit te werken moet ik wel even op gang komen. Ik heb een eerste zin. En nu? Eerst maar koffie. Het moet, het moet, het moét. En het moet nú. Waar blijft die inspiratie? Helluppp.
Happy Blue Monday: Heb om 10.00 een afspraak voor een spoedartikel. Gelukkig heb ik een auto, wat een luxe toch. Droog en warm kom ik aan op een mooie inspirerende plek. Ik krijg thee en we hebben een leuk gesprek. Thuis ga ik het artikel uitwerken. Wel fijn eigenlijk dat Heidi het vertrouwen in me heeft dat me dat wel gaat lukken binnen die krappe tijd. Ziezo, ik zit. Koffie erbij, de eerste zin staat. En de rest volgt als vanzelf. Klaarrrr!

5. Blue Monday: middag, tijd voor het tweede rondje met Hond. Buiten is het nu nog een graadje erger geworden. Want bij alle kou-ellende regent het nu ook nog. Van die kouwe slagregen die gewoon pijn doet aan je wangen. Gatsie gatsie. Kan die hond niet gewoon in de tuin poepen? Ik Wil Dit Niet!
Happy Blue Monday: middag, tijd voor een frisse neus. Gelukkig heb ik een hond. Gezellig samen naar buiten. Goed inpakken maar, ik zal wel nat worden want het regent. Maar hee, ik ben toch niet van suiker? Dadelijk weer lekker bij de kachel, zalig vooruitzicht. En die beweging is heel goed voor mij na al dat zitten. Héérlijk, goed bezig!

6. Blue Monday: Het is donker en het blijft donker. De hele dag. Het wordt gewoon niet licht. Ik heb al de hele dag de lampen aan. Zou net zo goed op de Noordpool kunnen wonen. Net zo donker, net zo koud. Daar zijn ze toch ook allemaal depressief? Snap ik. Vertel mij wat.
Happy Blue Monday: Het is vandaag donker en het wordt niet echt licht. Gelukkig heb ik binnen heel fijne lampen. Gezelligheid troef. Ik steek ook wat kaarsjes aan. En ik heb een Daglichtlamp! Wat een uitkomst. Even in die lichtbron. Voelt gewoon een beetje als vakantie. Vooral als ik mijn ogen dichtdoe. Hemels, wat wil een mens nog meer.

7. Blue Monday: Ik heb geen eten. Niks in huis. En echt absoluut totáál geen zin om er nu nog weer uit te moeten. Weer die kou in. Weer die wind, no way. Dat wordt uit de diepvries eten. Wat hebben we nog? Soep. Een bakje Chinees. Een wrap. Boerenkoolstamppot. Restje eigengemaakte pizza. Zalm. Spinazie. Gehakt. En iets wat ik niet herken. Wat zit die diepvries toch ramvol. Zou eens uitgemest moeten worden. Er zit ook ijs vastgeklonterd. Gauw die deur dicht. Rotklus. Ik doe gewoon alsof ik het niet gezien heb.
Happy Blue Monday: ik heb geen eten in huis, maar gelukkig hebben wij een heel grote diepvries. Daar kan héél veel in. Een uitkomst voor dit soort dagen. Ik zoek een lekker maaltje bij elkaar. Fijn dat we zoveel verse producten invriezen. En het is ook fijn als we wat voorraad wegwerken. Alleen maar pluspunten dus, ik word hier zooooo blij van. Er is wat ijsvorming zie ik. Misschien gaat het binnenkort nog een keertje vriezen? Kan ik dat klusje mooi gelijk klaren, zó handig, kan ik alles gewoon even buiten zetten. Gerrit Hiemstra, wanneer giet it oan?

En nu is het avond. En het is nog steeds donker. Maar dat geeft niet. ik doe de gordijnen dicht en mag vanavond op de bank, onder een dekentje. Met het geluid van die wind om het huis en die regen tegen de ramen. Hond en Man erbij (niet per se in die volgorde van belangrijkheid, mochten daar twijfels over bestaan), tv en kaarsjes aan, boek en haakwerk in de aanslag. Ik sluit mijn Blue Monday af met een grote G van Genieten. Ik hoop dat er heel veel mensen meedoen. Maken we er met zijn allen gewoon een Happy Blue Monday van. Topdag!