Hard, harder, hardst

In ons land worden elk jaar ik-weet-niet-hoeveel festivals georganiseerd. In weilanden, op akkers, industrieterreinen en pleinen verrijzen steeds vaker enorme tenten met daarin gigantische licht- en geluidsinstallaties. Elk festival heeft zijn eigen karakter en zijn eigen muzieksoort. Maar alle festivals hebben één ding gemeen: het hoge aantal decibellen. Die decibellen veroorzaken nogal wat narigheid. Onze oren houden namelijk helemaal niet van zoveel decibellen. De trilhaartjes doen hun best, daar ligt het niet aan. Maar ze zijn gewoon niet bij machte die overload aan geluid te verwerken, ook al trillen ze zich een ongeluk. Dat heeft nare gevolgen. Op de eerste plaats voor de festivalgangers zelf, veelal jongeren. Er lopen er nogal wat rond met fluitende of piepende oren (nee, niet alleen tijdens zo’n festival, maar gewoon ALTIJD) en andere gehoorbeschadigingen, opgelopen op festivals. Wie slim is doet dus oordoppen in. Nadeel is dat die dingen niet echt lekker zitten. En het ziet er trouwens ook niet uit, van die felgekleurde uitsteeksels uit je oor. Maar nu is er nieuws. Want nu zijn er Pillen. Pillen die de cellen in het binnenoor moeten beschermen tegen hard geluid. Echt waar, ik verzin dit niet, het was gewoon als bloedserieus item op het journaal. Pillen met  vitamines en magnesium. Er is niet bewezen dat ze ook echt helpen. Dat kan ik ook nog wel bedenken. Maar ze doen wel iéts, want mijn oren gingen behalve trillen ook spontaan klapperen bij alleen al het hóren over die pillen. Want hoezo pillen??? Dit is toch echt wel het klassieke schoolvoorbeeld van de omgekeerde wereld: oordoppen en pillen om nog een beetje normaal naar een festival te kunnen zonder blijvende toeters en bellen in je hoofd. Nou is het maar goed dat ik een heel goed ontwikkeld boerenverstand heb. Want laat mij nou een échte oplossing voor die decibellen hebben. Een die écht werkt. Die niks kost. Waar alle oren blij van worden. En ook alle festival-omwonenden die een weekend lang niet kunnen slapen. En de festivalgangers zelf, die geen oordoppen meer in hoeven en geen pillen tegen harde geluiden hoeven te slikken (bij alle andere pillen ook nog, ga d’r maar aanstaan, je zou ervan in de war raken). Die oplossing, daar moet ik eigenlijk patent op aanvragen, zó subliem is ie. Ik heb namelijk een geniale uitvinding bedacht. Mijn idee (ik denk dat het wel genomineerd gaat worden als Beste Idee van Nederland) is dat we op elke geluidsinstallatie een knop  installeren waarmee we de decibellen kunnen regelen. Zodat we gewoon met die knop het geluid harder of zachter kunnen zetten. En dan regelen we vanuit de overheid dat het geluid niet harder MAG dan dat aantal gezonde decibellen die onze oren normaal kunnen verwerken, zonder doppen en zonder pillen. En dan wordt dat heel streng gecontroleerd, op straffe van flinke boetes voor wie de toegestane decibellen toch stiekem overschrijdt. Ik heb ook al een naam voor mijn uitvinding. Ik noem het de  Volumeknop. Ik denk dat het een gat in de markt is. Want nu hoeven we niet langer te zoeken naar allerlei ingewikkelde lapmiddelen en oplossingen voor een probleem dat we zelf veroorzaken. Stoppen dus met die absurde omgekeerde wereld. En nu maar hopen dat de oren van de mensen die het voor het zeggen hebben het gewoon nog doen, want het zou best fijn zijn als ze zouden luisteren naar dit geniale plan. Zou een hoop geld, leed en oor-ellende besparen. Met dank aan mijn gezonde boerenverstand.