Varken of kip?

Wow. Wow. Wow. Ik heb een bult energie waar je bang van wordt. En dat komt niet door een teveel aan koffie, suikers, alcoholische versnaperingen of andere geestverruimende middelen. Nee, het komt door Roel. Vandaag hadden we de brunch van de ondernemersvereniging. Dat is op zich al fijn: gezellig op de zondagochtend met collega-ondernemers genieten van een prima maal. Goei soepje vooraf, vers brood en beleg in overvloed, pasteitje, eitje of kroketje erbij, en als toetje nog eens een compleet taart- en ijsbuffet. Daar wordt een mens al blij van. Maar dan. Daar is Roel. Door Roel weet ik nu dat ik heel graag een varken wil zijn. En beter maar geen kip. Roel van de Wiele noemt zichzelf groei-architect. En terecht, want met Roel groei je waar je zelf bij staat. Roel is een spreker die inspireert, motiveert en je vooral aan het denken zet. Neem dat varken en die kip. De kip is behoudend en stabiel. Een kip doet wat ze moet doen en daarmee is de kous af. Nee, dan het varken. Het varken is slim, nieuwsgierig en onderzoekend. Zet graag dat stapje méér. Wil ontdekken en uitgedaagd worden. Als ondernemer wil je dus graag dat varken zijn, want dan ben je altijd al een stap vóór. Maar dat is nog niet alles. Roel heeft het vooral ook over energie. Waar krijg je energie van, en wat kóst je juist energie? Hoe laad je de batterij weer op? Door van vakantie naar vakantie te leven, of door je energie uit het NU te halen en uit de dagdagelijkse dingen die je doet? Nou vind ik het persoonlijk niet zo slim om je energie alleen te halen uit vakanties. Het zou nog zonde zijn van al die andere dagen. En wat doen we met veranderingen in ons leven? Ook daar heeft Roel een wijze kijk op: accepteer wat je niet kúnt veranderen en verander wat je niet kunt accepteren. Ja, ik weet: een doordenkertje. Eentje met misschien wel een grijs gebied ertussenin, maar beslist met een harde kern van waarheid. Wat Roel óók zegt: doe niet aan plannen, maar aan plannING. Ofwel: zet vrije tijd als planning in je agenda en hou het niet bij wat pin-me-er-niet-op-vast plannen waar je net zo makkelijk weer vanaf stapt. Vooral als het om vrije tijd gaat. Roel gebruikt veel humor en relativering in zijn lezing, en dat maakt dat het anderhalf uur voorbij vliegt. Het resultaat is die bult energie waarmee ik naar huis ga. Potjandorie wat heeft die man gelijk. Eigenlijk heeft hij niks nieuws verteld: niks wat we in ons hart niet al wisten. En toch heeft hij zoveel toegevoegd. De spirit vooral. Om te genieten. Om alles uit het leven te halen. Om positief in het leven te staan. Daar kunnen we met zijn allen best nog wat van leren. Stap één: ons bewust worden van negatief gedrag of negatieve gedachten. Gewoon vriendelijk zijn tegen elkaar. Een ander ook wat gunnen. Dicht bij jezelf blijven en je niet spiegelen aan dat groene gras aan de overkant. Mijn batterij is in ieder geval weer helemaal vol. En iedereen, echt iedereen mag mij voortaan varken noemen. Graag zelfs. Met dank aan Roel.