Lieve Figline,

Het mooiste telefoontje dat je van je kind kunt krijgen is als dat telefoontje begint met “Wij zijn papa en mama geworden!” Dat telefoontje kreeg ik afgelopen dinsdag om half zeven in de ochtend. Het belletje kwam van jouw papa, mijn Zoon. Na die zin gebeurt er even niet heel veel, behalve dat er aan beide kanten van de lijn gehuild wordt. Van blijdschap, lieve Figline.Dat is raar, dat weet ik, maar zo gaat dat. Want ik ben de mama van jouw papa. En mama ben je voor altijd. Ook als je kind allang groot is. En als je eigen kind dan zélf een kindje krijgt, dan doet dat nogal wat met je. Dan wil je weten hoe het met je zoon gaat, hoe het met je schoondochter gaat, en natuurlijk hoe het met het kindje gaat. Want dat kindje, daarvan ben je dan de oma. Dan ben je dus twee belangrijke dingen: mama en oma. Lieve Figline, je bent nu nog heel klein, maar ik hoop dat je ooit, in een heel verre toekomst, zelf mag ervaren hoe dat voelt, om mama én oma te zijn. Want wat is dat bijzonder. Jouw papa is zo blij met jou, zo blij dat hij er heel hard van moest huilen. Dat is niet gek hoor, dat doen kersverse ouders nou eenmaal. Er wordt wat afgehuild die eerste periode. Jij snapt daar nu natuurlijk nog helemaal niks van, want jij –als verstandig klein mensje- huilt gewoon als er réden is tot huilen: honger, pijn of poep.

Die papa en mama van jou, daar heb je trouwens wel heel veel mazzel mee. Daar bof je maar mee, dat zeg ik je nu alvast. Ze geven je zoveel liefde en zullen een geweldige papa en mama zijn, dat zie ik als oma nu al. Je bent een bevoorrecht meisje met zulke kanjers van ouders, die jou alles geven wat je nodig hebt aan liefde, aandacht en zorg. Zij zijn trots op jou, maar ik, de mama van jouw papa, ben trots op hen en dat wil ik je graag meegeven.

Nu we toch even een vertrouwelijk gesprekje hebben, wil ik je ook nog even iets zeggen over jouw naam. Je komt er nog wel achter dat wij best wel een beetje spelletjes- en puzzelgek zijn. Jouw oma bijt zich graag vast in puzzels. Dat zit waarschijnlijk ook in jouw genen, sorry alvast daarvoor. Maar hoe dan ook: jouw papa en mama hielden je naam geheim, maar wij mochten wel RADEN. Om ons een heel klein beetje tegemoet te komen, gaven ze zo nu en dan een hint. De eerste hint was: Italië. De tweede hint: er zat een g in je naam. Ik had al snel een heel lijstje met opties. Gaandeweg de zwangerschap werd er nog een element toegevoegd: wie de naam goed raadde mocht mee uit eten met jouw papa en mama en natuurlijk met jou erbij. Ik heb echt mijn stinkende best gedaan, lieve Figline. Gewoon omdat ik graag met jou wil pronken, dat snap jij natuurlijk wel. En dat eten erbij is dan mooi meegenomen. We mochten allemaal één naam doorgeven. Ja, da’s niet veel hè, dat vond ik ook wel hoor, dat was nog heel moeilijk kiezen. Maar weet je, jouw naam, die stond wel op mijn lijstje! Maar ik maakte niet de juiste keuze. Wel had ik jouw naam al eens laten vallen, en heeeeeee, nou hebben papa en mama besloten dat ik toch een beetje gewonnen heb, en dat etentje toch heb verdiend. Dat is mooi hè, gaan we binnenkort gezellig met jou uit eten. Beloof je dan dat je een beetje gaat huilen in het begin? Gewoon een klein beetje, zodat papa en mama je uit je maxicosi halen. En misschien kun je dan ook aangeven dat je heel graag even met je oma wilt knuffelen? Want we moeten natuurlijk wel een beetje samenspannen. Dat samenspannen, daar gaan wij samen heel goed in worden. Want straks zul je ook regelmatig hier zijn, bij je opa en oma, en dan mogen we op je passen. Dat wordt fijn hoor meisje, dat weet ik nu al. We gaan samen zoveel leuke dingen doen, en ik ga er vooral voor je zijn. En als ook jouw nichtje, onze andere Kleindochter er dan is, is het dubbel feest hier in huis.

Mijn lieve kleine meisje, je bent zo ontzettend mooi, maar ook nog zo teer en kwetsbaar. Ik wens je een prachtige liefdevolle toekomst toe waarin je veilig groot mag worden. Maar voor nu, blijf alsjeblieft nog maar heel lang dat kleine kruimeltje. Ik ben zo dankbaar dat je in ons leven bent en ik ben nu al zo gek op je. En voor iedereen die je naam verkeerd gaat uitspreken zeg ik het nu maar even fonetisch: welkom bij ons, lieve kleine Fieliene.