De Bruiloft. Deel 1: De Preparty

De Bruiloft. Deel 1: Preparty

Het is zover! Zoon en Schoondochter zijn getrouwd. En nee, dat was niet zomaar even een ding, dat was een Ware Happening.

Het begon ongeveer een jaar geleden met de voorbereidingen. Want er viel nogal wat te regelen. Het was dan ook niet zómaar een bruiloft. Nee nee. Want a. De bruiloft vond plaats in Italië en b. De bruiloft duurde niet één dag, maar DRIE. Drie dagen feest, verdeeld over de preparty -dat is de dag ervóór-, dan de huwelijksdag en een dag later de afterparty. Er valt dus nogal wat te vertellen over deze Grandioze Happening. En dus heb ik maar besloten om de bruiloftsblog op de splitsen in drie gedeeltes. Geheel in traditie met de bruiloft zelf. Te beginnen met deel één: de voorbereidingen en de preparty.

Zoals gezegd vond de bruiloft plaats in Italië. En wel helemaal in het zuiden, in de hak van de laars, in Puglia. Dat heeft een reden. Want Zoon en Schoondochter hebben daar hun eigen trullo, die ze volledig hebben opgeknapt tot een waar vakantieparadijs, met een grote lap grond erbij met honderd olijfbomen erop. Voor wie géén idee heeft wat een trullo nou in godsnaam is, of voor wie gewoon nieuwsgierig is aangelegd (types zoals ikzelf), kijk dan gewoon even op hun site: www.puntozero.nl. Hoef ik daar verder mooi niks meer over uit te leggen.

Dat de bruiloft in Italië is, is natuurlijk wel een dingetje. Met de eigen families en vrienden komen er in totaal zo’n vijftig gasten, die voor het bruidspaar allemaal afreizen naar Italië. Met de auto, het vliegtuig, tevoet of met de fiets, dat is aan de gasten zelf. Net als het verblijf in Italië. Wij trekken met ons hele gezin een week lang in een villa in de buurt van de trullo. Die heb ik een jaar geleden al geboekt. Die villa, dat blijkt een schot in de roos. Met zwembad, maar ook met een grote benedenverdieping met tafeltennis, biljart, complete gym met allerlei apparaten, voetbalspel, flipperkast, speelautomaten en als klap op de vuurpijl een grote bioscoopzaal met honderden video’s en games. Wij vermaken ons ook buiten het feestgedruis om dus wel.

En verder moest er van tevoren natuurlijk kleding geregeld worden. Uiteraard De Jurk voor de bruid, en voor de bruidegom een mooi maatkostuum. Allebei in Italiaanse stijl. Allebei een plaatje, en gezamenlijk bij hun trullo onder de olijfbomen een heus sprookje. De Save the date voor de bruiloft kregen we in de vorm van een mooie fles wijn met hun eigen etiket en de data van de bruiloft erop. De trouwkaart zat in een mooie geschenkdoos, verzegeld en versierd met een echt olijftakje. Onder de kaart lagen twee kleine flesjes limoncello. Terwijl ik dit schrijf, realiseer ik me voor de zoveelste keer dat ik alle details gewoon niet kan omschrijven. Het is simpelweg teveel. Het was gewoon helemaal áf, in alle opzichten.

De dresscode voor de preparty was Elegant chic met een touch of gold, voor de bruiloft pasteltinten, en voor de afterparty mocht het zomers/beachlook zijn. En ook daarmee gingen we aan de slag; er is een half warenhuis aan kleding en schoenen bij ons bezorgd en weer retour gegaan, voordat ik de hele outfit voor drie dagen voor Man en mij bij elkaar gesprokkeld had. 

Man en ik besloten met de auto te gaan, want Hond moest mee. Ja dat moest. En nee dat was niet handig. Hond is oud, bijna zestien, hoort niet meer en ziet nog maar een klein beetje en heeft een luierpakje nodig vanwege regelmatige ongelukjes. Eigenlijk ben ik mantelzorger voor Hond. En dus moest ie mee. We vertrokken op zaterdag met een bomvolle auto, want een aantal gezinsleden ging met het vliegtuig, en zij konden niet alle bagage in hun koffers gepropt krijgen. Lees onder andere drie grote camera-koffers, een autostoel voor de kindjes, badlakens, de kostuums, jurken en schoenen voor de bruiloft en nog veel meer. We deden drie overnachtingen om de 2000 kilometer te overbruggen en sjouwden ons elke dag twee keer de pleuris met spullen die niet in de auto mochten achterblijven. Maar we genoten onderweg van het mooie gevarieerde landschap, dat maakte veel goed.

Op dinsdag reden we eerst naar de trullo om het aanstaande bruidspaar te begroeten. Daar werd hard gewerkt aan de laatste voorbereidingen voor de bruiloft. Later op de middag trokken we in onze villa. Diezelfde dag druppelde de rest van ons gezin ook binnen. Het was bloedjeheet, driewerf hoeraaa voor het zwembad!

Op woensdag begon het allemaal. Met als aftrap De Preparty. Die begon om 16.00 bij de trullo. Van tevoren lagen we in ons zwembad, want met 38 graden buitentemperatuur bleek dat een prima plek. In de middag lakten we onze nagels, deden ons haar en make-up en kleedden ons om. De vrouwen dan. De mannen lagen gewoon tot vijf minuten voor vertrek in het zwembad, namen een snelle douche en kláár. Genderneutraal of niet.

Bij de trullo werden we opgewacht met bubbels, een Italiaanse lekkernij en daarna een uitgebreide barbecue, vakkundig bereid door onze eigen chefs Johan en Olaf. Tijdens het uitbuiken vertoonden we de film die we met ons gezin gemaakt hadden voor het bruidspaar. Dat die hilarisch was hoeft geen betoog, dat ie professioneel in elkaar stak met een videograaf in ons midden evenmin. Kortom: we denken dat ie wel geslaagd was.

Het aanstaand bruidspaar hield een ontroerend woordje voor alle gasten persoonlijk. En bij de naborrel waren er meerdere mooie woorden. Na afloop ging eenieder terug naar zijn eigen accommodatie. Zoon bleef slapen in zijn trullo, Schoondochter logeerde deze nacht samen met hun twee dochtertjes in de accommodatie van haar familie. Zoals de traditie wil in de nacht voor de bruiloft. 

En dan was ie eindelijk daar: de Grote Dag! Wordt vervolgd!

Coming up soon: 

Deel 2: De Bruiloft

Deel 3: De Afterparty