Vitrage (ver)wassen

Af en toe krijg ik het op mijn heupen en dan moeten mijn gordijnen in de was. Gelukkig gebeurt dat niet heel vaak, want het is best een heel gedoe. Want als die gordijnen en de vitrage gewassen worden dan

moet ik ook de ramen lappen. En de gordijnrails stofzuigen. En de verwarming ontstoffen. Dat is nogal een ding. Ik doe dat met zo’n lange flexibele borstel die je dan tussen al die dingen in de radiator door moet raggen. Je kunt er bijna niet bij, want de vensterbank zit er vlak boven. Ik vouw me in allerlei bochten en de stofvlokken vliegen me om de oren. Dus tegelijkertijd ook nog de stofzuigermond erbij houden, anders zit het stof straks weer op andere plekken en kun je daar weer aan de gang. Ik lijk wel een slangenmens, maar dan zonder het soepele.

Ik heb mijn eigen aanpak bij dit ritueel. Zo haal ik niet alle gordijnen tegelijk eraf, want dan weet ik niet meer waar wat moet hangen. In het verleden deed ik dat wel nog, maar intussen ben ik oud en wijs en pak ik dat handiger aan. Ik doe raam voor raam. Dat wil zeggen: ik haal de vitrage en de overgordijnen van één raam eraf en stop die in de wasmachine. Dan ga ik dat raam schoonmaken, en als dat klaar is haal ik de gordijnen van het volgende raam eraf. Dat raam plus aanverwante artikelen wordt ook schoongemaakt, en dan is de eerste was intussen klaar en kan ik de gordijnen meteen weer ophangen en kan de volgende lading in de machine. Tot zover werkt dit systeem als een tierelier. Maar niet vandaag.

Ik klim op het huishoudtrapje en haak de vitrage in de lopertjes van de roede. Ik heb dit keer een witwasmiddel gebruikt, omdat volgens de flacon de was daar zo van gaat stralen. Dat ziet er vast mooi uit, van die stralende gordijnen voor het raam. Nou, dat klopt wel, denk ik nog. En het ruikt ook zo lekker fris. De vitrage ziet er weer lekker helder uit. Ik stap van het trapje en strijk met mijn handen langs de plooien, zodat de vitrage mooi uithangt terwijl ie droogt. En dan gebeurt het. Zomaar ineens hoor ik krrrrrrr en zit er een gat in mijn vitrage. Verbijsterd staar ik ernaar. Hoe kan dit?? Ik pak de stof voorzichtig vast op een andere plek, en ook daar gaat het van krrrrrrr. Op de een of andere manier is mijn vitrage getransformeerd tot papier. Ik hoef het maar aan te raken en het scheurt overlangs open.

Ik raak voorzichtig het overgordijn aan – het zal toch niet óók…., maar gelukkig, daar gebeurt niks mee. Ik verdenk meteen het wasmiddel. Het bleekmiddel dat daarin zit heeft vast de stof te poreus gemaakt. Ik besluit het meteen uit te testen. Het volgende overgordijn plus vitrage gaat in de wasmachine. Dit keer met een fijnwasmiddel. En als ik wat later deze vitrage ophang, blijft ie gewoon heel. Daarmee is mijn verdachtmaking officieel bevestigd. Mijn vitrage voor dat ene raam is helemaal naar zijn mallemoer, die kan ik alleen nog maar weggooien. Of er een vliegengordijn van maken: een paar keer aanraken en ik heb repen.

Voor wie ook vitrage heeft en die wil wassen: gebruik geen witwasmiddel. Tenzij je stiekem nieuwe vitrage wilt maar nog geen reden had om die te vervangen. Doe dan vooral je voordeel met deze gratis tip.