De Maashorst

En dan stuur je een ingezonden brief naar het Brabants Dagblad over de grote grazers in de Maashorst. En dan krijg je veel reacties, vooral van mensen die óók liever niet meer in het gebied komen. Die net als ik best wel bang zijn voor die grote grazers.

Die vrezen voor hun veiligheid. Die terugverlangen naar de Schotse Hooglanders of de van origine hier grazende kleine Heidekoeien. Die helemaal niet zitten te wachten op aanvaringen met taurossen, Exmoor pony’s of wisenten. En vooral ook reacties van mensen die vertellen over incidenten die zij meemaakten. En waar wij nooit over hoorden, omdat dat nu eenmaal niet in de publiciteit komt. Want als je beslissingen wilt nemen zonder de meningen of input van anderen die je misschien weleens konden dwarsbomen, is die doofpot een geweldig alternatief. Ik denk zomaar dat dat ding inmiddels ramvol zit.

Dus ja, wat te doen. Ik vang al veel langer geluiden op van mensen die het een beetje beu beginnen te worden, al het gedoe met hun –jawel, ónze – Maashorst. Het gemorrel is intussen verworden tot heuse kritiek. Mensen willen het niet langer accepteren. Zij voelen zich weggejaagd uit het gebied, voelen zich weggezet en niet gehoord. Voor mij reden om eens écht te willen inventariseren hoe wij –inwoners vanuit de regio- hierin staan. Eén belangrijk detail hierbij: het gaat er absoluut niet om om de grote grazers te weren uit het gebied. Van mij mogen ze er zijn. Maar dan wel veilig voor degenen die er liever niet mee geconfronteerd willen worden. Dus bijvoorbeeld met afgebakende fiets- en wandelpaden met regelmatig oversteekplekken voor de grazers. Hoe moeilijk moet het zijn?

Wat ik dus NIET beoog: discussies over voor of tegen. Want er is voor mij geen voor of tegen. Er is gewoon een situatie die we voor alle partijen zo goed mogelijk moeten zien op te lossen, voor mens, natuur én dier. Punt.

In samenwerking met de Dorpsraad Nistelrode, de Maashorstburgers en een aantal betrokken inwoners zijn we een onderzoek gestart naar het Maashorstgevoel. Wil jij ook laten weten hoe je je voelt in de Maashorst? Ga naar www.dorpsraadnistelrode.nl en klik op ‘Hoe voel jij je in de Maashorst?’ En o ja: aanstaande zondag is er in Uden in De Pul een debat over de ontwikkelingen in de Maashorst. Begint om 13.30 uur. De Dorpsraad Nistelrode gaat er met een aantal betrokkenen naartoe. En ik ook. Want ik hoop echt dat we met zijn allen in de toekomst weer gewoon lekker relaxed over de paden en het Slingerpad kunnen lopen of fietsen. Gewoon weer onbezorgd alleen, met Man of met kleinkinderen tevoet of per fiets het gebied in, hieperdepiep!