Zonnebrand

Kleindochter van onze tweede Zoon is een dagje bij mij, en het is bloedjeheet. Zó heet dat we eigenlijk niet naar buiten kunnen. Maar ja, ik moet er ’s middags toch even uit met Hond, en Kleindochter moet dan mee. De zon schijnt ongenadig, en hoewel ik maar een klein rondje ga maken omdat Hond al helemáál niet tegen de warmte kan, moet ik Kleindochter toch beschermen tegen die torenhoge zonkracht. Ik heb geen parasolletje op mijn buggy, dus zal er gesmeerd moeten worden. Oók voor die tien minuutjes.

Kleindochter heeft gepoept, dus dat zijn twee vliegen in één klap, besluit ik. Luier verschonen en tegelijkertijd zonnebrand smeren. Luier verschonen is niet altijd even simpel, bij zo’n beweeglijk wurmpje dat dat maar onzin en tijdverspilling vindt. En omdat ik nou eenmaal een geweldig goeie vooruitziende blik heb, zoek ik altijd naar een voorwerp of speeltje dat Kleindochter nog niet kent, en duw dat in haar handjes. Kleindochter is minstens twee tellen geïnteresseerd, en gooit het ding dan naast zich, om het vervolgens weer te willen pakken. Daarvoor moet ze een halve draai maken, en dat is helemaal niet handig als je net een poepluier aan het verschonen bent. Ik geef het ding aan, en verschoon die luier zo snel mogelijk. Als er een fris exemplaar om haar schoongepoetste billetjes zit, is het tijd voor de zonnebrand.

In de luiertas zit een mooi flesje waterbestendige zonnebrand, factor 50, in een handige sprayflacon. Ik spray wat op haar beentje. Het drupt. Ik wrijf, maar het spul wil niet uitgesmeerd worden. Ik spray wat in mijn hand en smeer het met twee handen uit. Dat gaat redelijk, hoewel ik echt wel allebei mijn handen nodig heb. Die worden heel vettig. Zó vettig dat ik het flaconnetje niet meer met één hand kan hanteren. Als ik wil sprayen glibbert het ding uit mijn handen. Met één hand hou ik het flesje vast, met de andere druk ik op de sprayknop. Ik kan nu alleen nog maar rechtstreeks op het beentje sprayen, want heb geen drie handen. Ik smeer haar ene beentje in. Kleindochter heeft nu één wit uitgeslagen been. En dan vindt ze het wel genoeg. Ze draait zich om en begint te spartelen. Haar been is erg glibberig. Ik leid haar af en spray intussen haar andere beentje. Terwijl ik haar stevig tegen me aanhoud, smeer ik de boel uit. Haar armpjes en gezichtje moeten nog. Er belandt ook wat in haar haartjes: die worden nu blond met highlights. Ik doe mijn uiterste best het zo goed mogelijk uit te smeren, maar het spul is erg hardnekkig. Kleindochter ziet er een beetje uit als een soort wittige vlekkenpanter. Ik doe ook haar voetzooltjes (héél belangrijk weet ik als verstandige oma), en zet haar dan op de grond. Ik loop met haar aan de hand naar de speelkamer, en terwijl ik dat doe zie ik al dat ze overal witte voetafdrukjes achterlaat op de houten vloer. Terwijl Kleindochter zich even bezighoudt met wat speelgoed, zittend en kruipend over de vloer, was ik snel mijn handen. Althans, dat probeer ik. Maar het spul is zó watervast dat ik het er met geen mogelijkheid afkrijg. Ook niet met heel veel zeep en heel heet water. Ik zet de witgevlekte dreumes in de buggy. Er komt in elk geval geen straaltje zon meer haar huidje binnen, dat is een ding dat zeker is.

Wat later haalt Schoondochter het dreumesje weer op. Als ze weg zijn ruim ik de speelkamer op. Ik zie rare witte vlekken op de vloer. Ik neem een emmer sop en boen de vloer. De vlekken blijven vrolijk zitten waar ze zitten, en ik ontdek intussen dat mijn gevlekte pantertje op méér plekken in huis haar sporen heeft nagelaten.

Er zal zwaarder geschut aan te pas moeten komen. Ik pak een doekje, een emmer water en de Jif. Jif en houten vloer is geen goeie combinatie. Dat weet ik heus wel. Maar het is ófwel een doffe, óf een witgevlekte vloer. Die bovendien ook plaatselijk spekglad is geworden. Ik boen voorzichtig, en kom er al snel achter dat zelfs Jif niet werkt. Het zal eraf moeten slijten.

Ik heb zo’n vermoeden dat Kleindochter voor de rest van haar leven beschermd is tegen de zon, dus dat is dan wel weer een voordeel.

Voor wie ook baby’s moet insmeren en een heel goed watervast product gebruikt: smeer vooral BUITEN. Gratis tip, doe er je voordeel mee.