Willie Wortel

Ik vraag me weleens af of uitvinder Willie Wortel ook een moeder heeft. Hij heeft wel een vader; die heet Harry Wortel. En een opa, die Willem heet. Ik lees nergens iets over een moeder. Maar nu heb ik het mysterie opgelost. Er is namelijk wél een moeder. Want die moeder, dat ben ik. En Willie Wortel, dat is gewoon mijn zoon.

Het begon allemaal zo’n zes jaar geleden. Zoon had de opleiding Hotelmanagement afgerond en verdiepte zich meer en meer in de wereld van de horeca. Als Barista wist hij alles van koffie, en van daaruit ontstond ook zijn belangstelling voor thee. Want waarom zoveel aandacht voor koffie, en zo weinig voor echte thee? Die theewereld moest toch ook veel groter kunnen zijn dan zo’n lubberend zakje ondergedompeld in wat heet water? Dat moest anders kunnen, vond Zoon. En zo begon het. Er woonde een heuse Willie Wortel in mijn eigen huis.

Zoon bedacht dat er een apparaat zou moeten komen waaruit je losse thee in een handomdraai in precies de juiste hoeveelheid voor één kop moest kunnen halen. Voor in de horeca. Gewoon aan tafel, voor de optimale theebeleving. En hij begon te tekenen. Hele vellen vol. In zijn hoofd groeide het idee, hij werkte het uit en ging ermee aan de slag. Zocht een producent die hem erbij wilde helpen het apparaat ook daadwerkelijk te ontwikkelen. Hij reisde naar China om de productie door te spreken en de mogelijkheden te bekijken. Hij bezocht theeplantages. Hij leerde alles over thee en zocht naar de beste theeleveranciers van echte, pure thee. En ik weet nog steeds niet hoe, maar hij kreeg het voor elkaar. Hij ontwikkelde zijn eigen thee-display en noemde het Twistea. Zijn ambities waren torenhoog, hij verhuisde zijn bedrijf van het kleine bureau in ons huis naar een echt bedrijfspand. Hij investeerde, groeide, ontwikkelde. Er kwam veel thee in allerlei soorten en smaken en ons hele gezin hielp mee met vullen en displays in elkaar zetten. Daarna kwam een nóg groter pand én personeel.

Onze eigen Willie Wortel schopte het in die tussentijd tot theesommelier, met de tweede plek als Nederlands beste. Zijn bedrijf groeide vanuit de horeca naar ook displays voor thuisgebruik. En het groeide en blijft groeien. Hij is alweer uit zijn jasje gegroeid en slaat nu voorraad op in zijn andere onderkomen: het Big-Boys imperium, schuin tegenover zijn Twistea-onderkomen. Je zou denken dat alleen zo’n thee-imperium al wel voldoende aandacht en energie vraagt. Maar onze Willie Wortel draait daarnaast ook nog eens volop mee in die andere onderneming: de Big-Boys barbecues én de pop-up restaurants van Big Boys Chef’s Table. Zoon pakt het gewoon allemaal aan. Zijn brein staat altijd aan.

Als ma Wortel zie je dat allemaal gebeuren en ben je kneitertrots en ook verbijsterd. Dat ie dat allemaal voor elkaar krijgt. Dat hij Twistea helemaal op eigen kracht van de grond heeft gekregen. De displays staan in honderden horeca-zaken door het hele land. En inmiddels zijn er twee fysieke Twistea winkels, eentje in Den Bosch en eentje in Maastricht. En dat allemaal van mijn eigen zoon. Ik heb gewoon een Willie Wortel.

Ik hoop dat mijn Willie ook een Lampje heeft. En dat dat lampje altijd blijft branden. En mijn man, die noem ik voortaan Harry. Hoog tijd dat die ook eens aan het uitvinden slaat. Gewoon om de naam hoog te houden. Oh, en ma Wortel? Die ligt het liefst op de bank met een boek en een kop thee. Uit de display. Van Twistea. Met dank aan mijn eigen Willie.

2 antwoorden op “Willie Wortel”

Reacties zijn gesloten.