Gemeente Maashorst?

Nou ben ik natuurlijk maar een leek. Maar ook als leek kun je soms heel goed afgaan op je gezonde boerenverstand. En laat ik daar nou wél een gezonde dosis van bezitten. Dat boerenverstand komt soms zomaar ineens om de hoek kijken. Als ik iets ziet of lees dat me zó verbaast dat dat boerenverstand meteen in standje opperste paraatheid schiet. Dat gebeurt me als ik hoor over de fusie tussen de gemeenten Landerd en Uden en de naam die daarbij bedacht is.
Hoewel de fusie pas in 2022 een feit zal gaan worden, ligt de nieuwe naam al klaar. En die naam, die verbaast me héél erg. Want de nieuwe gemeente wil Maashorst gaan heten. Huh? Maashorst? Maar dat bestáát toch al? De Maashorst is toch gewoon een natuurgebied, hoezo dan dat het nu opeens ook de naam kan zijn van een gemeente…? Jawel, mijn boerenverstand draait overuren.

Nou snap ik natuurlijk heus de ambities van de nieuwe gemeente wel. Ik bedoel, die naam klinkt fantastisch. Want als kakelverse nieuwe gemeente claim je in feite dat jij als nieuwe gemeente die Maashorst bént. En dat niet alleen: het suggereert ook dat die nieuwe gemeente de enige gemeente binnen de Maashorst is. En dat klopt dus niet, want ook de gemeenten Oss en Bernheze vallen binnen dit gebied.

Nou ben ik zo’n beetje vergroeid met de Maashorst en weet niet beter dan dat ik als klein kind al over de Slingerpad fietste, en tot nu toe was De Maashorst dan ook altijd gewoon een Natuurgebied. Nou is er de laatste tijd al behoorlijk wat te doen over dit gebied. De Maashorst is allang niet meer alleen maar dat prachtige stuk natuur dat we zo koesteren. Welnee. Tegenwoordig moet erover gepraat en gebakkeleid worden, er moet door allerlei partijen besloten worden hoe het gebied ontwikkeld moet worden, en natuurlijk staan daarbij verschillende belangen voorop en dat zorgt er weer voor dat de neuzen niet altijd dezelfde kant op staan.

Dat geldt dan weer niet voor de Wisenten. Die hebben wijselijk hun eigen territorium al geclaimd en grazen onbekommerd voort op hun eigen omheinde terrein, waarvan we allemaal best wel weten dat we dat voor menselijk vertier niet meer terug zullen krijgen. Ook de runderen krijgen steeds meer ruimte, net zoals de exmoorpony’s en – wellicht binnen niet al te lange tijd- de wolf. Moraal van dit verhaal is dat De Maashorst toch vooral een natuurgebied moet zijn en blijven. Voor mens én dier. En daarom zegt mijn boerenverstand dat het niet klopt dat er nu een gemeente gevormd wordt met diezelfde naam. Ik raak er zelf al compleet van van ’t padje, laat staan toeristen die niet uit deze regio komen. Laat die nieuwe gemeente zich nog maar eens even stevig achter de oren krabben bij het kiezen van een naam. Want De Maashorst, dat is toch echt maar één ding. Laten we dat gewoon zo houden. En als die nieuwe gemeente dan toch per se het natuurgebied in haar naam wil hebben, laat het dan iets worden van ‘gemeente In De Maashorst’. Of zo. Dan is het in ieder geval niet alsof de nieuwe gemeente De Maashorst IS.

Dat wou ik graag even gezegd hebben. En o ja, als ik met mijn boerenverstand een bijdrage kan leveren aan een nieuwe naam voor de gemeente, dan doe ik dat natuurlijk graag. Want juist bij gemeenten is boerenverstand vaak héél hard nodig en niet altijd het eerste waaraan gedacht wordt. Toch jammer.

Eén antwoord op “Gemeente Maashorst?”

  1. Ja het is wat met al dat maashorst gedoe. En ons in Uden wordt nog eens niet gevráágd of wij wel met Landerd samen willen! Men gaat er maar van uit dat wij het allemaal prima vinden. Eén grote boerengemeente zijn we straks. En dan nog iets: als je niet zo van taurossen en paarden op je pad houdt kun je de slingerpad niet meer fietsen…. Zo jammer ?

Reacties zijn gesloten.